Rijbewijs gestolen… en dan?


KNMV - 30 september, 2013

Een rijbewijs lijkt een vanzelfsprekendheid als je gaat motorrijden, maar wat als het roze papiertje/kaartje wordt gestolen? Ben je dan nog wel verzekerd?

Het antwoord is ja, als je tenminste bent verzekerd bij KNMV Verzekeringen. Neem wel even contact op met je verzekeraar, voordat je in een dergelijke situatie gaat rijden.

Collega-motorrijder Marcus Kingma (bekend als filmmaker en van de website www.reismotor.nl) ondervond het onlangs aan den lijve toen zijn rijbewijs werd gestolen tijdens een bezoek aan de supermarkt. “Je kent het wel, spullen op de inpaktafel, portemonnee in de helm om de tas in te pakken en vervolgens weglopen met alleen de helm”, aldus Marcus, die er flink wat rompslomp door had. “Ik kwam er al vrij snel achter dat ik iets kwijt was. Natuurlijk ben ik meteen teruggegaan, maar toen was de vogel al gevlogen. De supermarktmanager was zo vriendelijk me een kopie van de beveiligingsbeelden op een usb-stick mee te geven. Daarmee ben ik naar de politie gegaan, waarschijnlijk was ik de eerste die aangifte kwam doen met beelden van de dader op zak!”

Aangifte doen

Wanneer je rijbewijs wordt gestolen ben je verplicht om hiervan aangifte te doen bij de politie. Dit mag overigens ook zonder beelden. Vervolgens moet je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het duurt zes dagen voordat je een nieuw exemplaar hebt. In de tussentijd mag je volgens de wet niet rijden, ook niet als je het aangiftebewijs bij je hebt. Wel knijpen sommige agenten een oogje dicht, maar dat is geheel aan de agent in kwestie. En daarmee ben je er in sommige gevallen nog niet, zo blijkt…

Nieuw aanvragen

Marcus: “de dame achter de balie van het gemeentehuis zag mijn motoroutfit en vroeg me meteen of ik wist dat je bij sommige verzekeraars niet verzekerd bent als je geen rijbewijs bij je hebt. Ze raadde me aan om het in ieder geval te checken bij mijn verzekeraar. Ik heb het nagevraagd bij een viertal verzekeringsmaatschappijen, waaronder ook KNMV Verzekeringen. Ze wisten allemaal te melden dat er een soort gedoogbeleid is, waarbij je wel verzekerd blijft, ook al mag je strikt genomen volgens de wet niet rijden.”

Check het bij je verzekeraar

Een medewerkster van KNMV Verzekeringen bevestigt dit, al plaatst ze er wel een kanttekening bij: “Omdat het hier om een uitzonderlijke situatie gaat is er sprake van een gedoogconstructie, waarbij we overigens per geval de situatie beoordelen. Je kunt dus het beste altijd even contact met ons opnemen. Dit geldt uiteraard ook als je bij een andere verzekeringsmaatschappij verzekerd bent.”

De portemonnee is inmiddels weer terecht. Zonder geld, maar mét papieren. Een fijne bijkomstigheid, al heeft Marcus inmiddels een nieuw rijbewijs. Het oude is ongeldig verklaard toen hij aangifte deed.

Kijk op de website van KNMV Verzekeringen voor een handig overzicht met de meest gestelde vragen door motorrijders.

Klik hier om werk van Marcus Kingma te bekijken. Onder de video vind je een link naar zijn Youtube-kanaal.