Update: NK-titelwinnaars MX en Quads


KNMV - 27 september, 2013

Alle motocrosskampioenen in de verschillende klassen zijn inmiddels bekend. Hieronder vind je een overzicht.

Jeroen Klein Kromhof en Stijn Blom pakten de titel in respectievelijk de Cup Open-klasse en het NK Open. Kyle van Zutphen flikte het in de 50cc automaten-klasse en Jarno Baauw bleek de sterkste bij de 150cc viertakten. Jong talent Ruben Ellens won de Bonenberg Suzuki Cup.

De Cup Open klasse en het NK open zijn allebei klassen voor ervaren rijders. Jeroen Klein Kromhof (inderdaad, de oudere broer van Ceriel) toonde zich wederom een hoogvlieger. De Daarlervener gaf alles wat hij waard was en stuurde zijn Honda naar de overwinning. Stijn Blom deed hetzelfde, maar dan op een Yamaha. In het NK Open strijden zowel de MX1 (tot 450cc) als de zwaardere MX3-klasse (tot 650cc).

De Bonenberg Suzuki Cup is bedoeld voor jonge rijders tussen 14 en 23 jaar en heeft al tien jaar een eigen plaats op de KNMV-sportkalender. Per seizoen worden er achttien wedstrijden verreden op standaard Suzuki RM 125 tweetakt of RM-Z 250 viertakt crossmotoren. Ellens rijdt op een tweetakt en liet zien daar prima mee overweg te kunnen.

Update, zaterdag 28 september: Raivo Dankers werd zaterdag in op motorsportaccommodatie ‘De Kappenbulten’ in Halle Nederlands kampioen 65 cc grote wielen, Kay Karssemakers mag zich vanaf zaterdag Nederlands kampioen 65 cc kleine wielen noemen en Dani de Vries behaalde in Halle de titel Nederlands Kampioen 125cc tweetakt. De strijd om het NK Jeugd 85cc kleine wielen en het NK Jeugd 85cc grote wielen is nog niet beslist en gaat verder op zaterdag vijf oktober in Arkel. Daar wordt zaterdag al de kampioen in de grote wielen-klasse bekend gemaakt. De titelwinnaar in de categorie kleine wielen wordt op zaterdag 13 oktober in Reusel bekend.

Met nog twee wedstrijden te gaan is ook de MX2-cup mega-spannend. Op zaterdag 6 oktober vindt de voorlaatste NK-wedstrijd plaats in Harfsen, om een week later uit te monden in een spetterende ontknoping op hetzelfde circuit.

?

Update zondag 6 oktober:

Arkel

Bij de NK jeugdwedstrijd in Arkel is er geen jeugdkampioen uit de bus gekomen, de grote kanshebber bij de 85cc GW (grote wielen, red.), Jago Geerts, was afwezig in verband met een landenverplichting in België. Geerts zal nu aanstaande zondag proberen de titel alsnog in de wacht te slepen.

Bij de 85 cc kleine wielen waren twee schitterende manches te zien, met volop strijd tot en met de finish. Als je dacht dat de strijd gestredenwas, gebeurde er weer iets en alles was weer anders. Helaas raakte de leider in de tussenstand (Loeka Thonies, red.) van het kampioenschap betrokken bij een valpartij en liep hierbij een dusdanige blessure op dat verder rijden niet meer mogelijk en verantwoord was. Al snel werd duidelijk dat hij zijn pols had gebroken. Zijn kansen op de titel lijken nu verkeken. De nummer 1 en 2 in het klassement staan maar 20 punten uit elkaar en als je weet dat er nog 100 te winnen zijn, dan belooft dat aankomende zondag nog spannend te gaan worden. In Reusel valt aankomende zondag 13 oktober de beslissing. Ook de Cup MX2 zal daar worden beslist. Pakt Jirri Winters dit jaar de titel?

Harfsen

In Harfsen waren afgelopen zondag volop kampioenen. In de MX2 Nationaal begon leider Mike Gijsbertsen met één punt voorsprong aan de wedstrijd, na de 1ste manche stond Gijsbertsen ineens 2 punten achter op de nieuwe leider Roel van Oort. Met nog 1 manche voor de boeg moest het daar worden beslist. Het werd een prachtige manche en lang, héél lang, reed Gijsbertsen aan de leiding, maar een stuurfoutje koste de gedoodverfde favoriet z’n positie én het kampioenschap. Nederlands kampioen MX2 Nationaal 2013 werd Roel van Oort.

Bij de Quads Open werd Mike van Grinsven Nederlands kampioen. De 19-jarige W-Tec-coureur uit Heesch sleepte een welverdiende beker binnen. Hij won namelijk alle twaalf wedstrijden van het seizoen. Van Grinsven pakte daarbij elf keer kopstart en leidde alle gereden ronden. 
 
Bij het ONK MX Open werd Maikel Swanenberg voor de derde keer Open Nederlands kampioen. Niet zonder pijn en moeite, want Swanenberg reed in de eerste manche op een achterblijver. De Honda-coureur uit Schijndel werd uiteindelijk na een bittere strijd toch nog twintigste, stelde daarmee zijn derde titel veilig en startte niet meer in de tweede manche.  
 
Bij het ONK Zijspannen ging de titel ook na een beslissende laatste manche naar het team Grondman/Verhagen. Daniël Willemsen reed met zijn nieuwe bakkenist Dagwin Sabbe. Opmerkelijk: zijn oude bakkenist Robbie Bax bevond zich aan boord van het span van zijn broer Etienne. Robbie Bax verving de Let Kaspars Stupelis, die kampte met een blessure. Het werd een enerverend weerzien, waarbij de gebroeders Bax uiteindelijk aan het langste eind trokken. Willemsen en Sabbe werden tweede. Marcel Willemsen, de broer van Daniël, deed het ook prima met zijn bakkenist Gertie Eggink en werd vijfde in het dagklassement.

Update maandag 15 oktober:

Reusel

Afgelopen zondag zou de laatste NK-wedstrijd verreden gaan worden, en op zaterdagmiddag lag de baan er gewoon goed bij. Heel lang bleef het droog in Reusel, terwijl elders de sluizen al wijd open stonden. Helaas begon het echter ook in Reusel om 21.30 uur te regenen en ging het naarmate de nacht vorderde steeds harder.

Dit heeft de KNMV moeten doen besluiten om de wedstrijd op zondagmorgen om kwart over 6 alsnog af te gelasten. Dit is natuurlijk heel erg spijtig, omdat de belangen nog groot waren, maar het kon echt niet! Dit betekent omdat het tevens de laatste wedstrijd is en er niet meer wordt ingehaald dat de tussenstand nu eindstand is geworden en we de volgende kampioenen hebben gekregen:

  • 85 cc kleine wielen Bjorn Zwoferink uit Rijssen
  • 85 cc grote wielen Jago Geerts uit Balen (België) 
  • Cup MX2 Jirri Winters uit Hellendoorn
  • NK Dames Leonie Zondag uit ’s Heerenberg

De andere kampioenen zijn al bekend en zo is het motocrossjaar 2013 ten einde gekomen, een prachtig seizoen!