KNMV traint Zweedse motorinstructeurs


KNMV - 12 september, 2013

Op uitnodiging van de Zweedse motorbond SVMC was Hoofd Verkeer & Opleidingen Arjan Everink van de KNMV afgelopen weekend op bezoek in Zweden met twee ervaren VRO-instructeurs, om een tweedaagse opleiding te verzorgen voor veertien Zweedse kern-instructeurs.

Uiteraard was deze uitnodiging een grote eer en erkenning van de wijze waarop de KNMV met motorveiligheid omgaat. In overleg met de Zweedse bond, die dit jaar haar gouden jubileum viert, is een tweedaags trainingsprogramma ontwikkeld, waarbij de onderwerpen visie op veiligheid, inhoud van het programma, coaching in plaats van instructie en marketing aan de orde kwamen. Er werd niet alleen gepraat, maar ook gereden. Everink voerde de deelnemers samen met VRO-instructeurs Dries Hop en Theo Noe over een gevarieerde route in en om het plaatsje Arlanda, twintig kilometer boven Stockholm.

Aanstekelijk enthousiasme

Natuurlijk kregen de instructeurs aan het einde van de training een prachtig Nederlands certificaat overhandigd. De docenten van de KNMV kregen daarvoor niets dan lof, respect en grote dank voor hun inzet terug. Voor de KNMV was het belangrijkste doel een bijdrage te kunnen leveren aan het plezier, veiligheid en de bevordering van het motorrijden in Zweden.

Op het gebied van Voortgezette Rijopleidingen (VRO’s) is de KNMV al meer dan 25 jaar actief. Deze enorme ervaring en opgedane praktische kennis is uiteindelijk samengebundeld in de zeer succesvolle training ‘VRO Risico’. Een cursus waarin een nieuwe manier van motorrijden  wordt aangeleerd waarin de focus ligt op het herkennen, analyseren van mogelijke risicovolle situaties en hoe je deze uiteindelijk kunt voorkomen.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) voerde eerder dit jaar in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een onderzoek uit naar de effecten van de VRO Risico-opleiding. Lees hier meer over hun positieve bevindingen