Europese motorfabrikanten vieren duurzame urban mobility


KNMV - 19 september, 2013

Onder het motto “klop het verkeer, geniet van de stad”, vierden een aantal grote motorfietsfabrikanten van 16 tot 22 september de ‘Europese mobiliteitsweek’ in Brussel.


Engelstalig promotiefilmpje over onder meer stedelijke mobiliteit van het ACEM-Youtubekanaal.

De European Mobility Week vond dit jaar plaats van 16 tot 22 september in diverse Europese steden, een week waarin ook de leden van het Europees Parlement weer aan de slag gaan na hun zomerreces. De Europese motorfietsfabrikanten spelen hier slim op in door hun meest milieuvriendelijke modellen te tonen in de vergaderhoofdstad van politiek Europa. Ook andere fabrikanten overigens, want Honda, Suzuki en Yamaha zijn tijdens de mobiliteitsweek ook in Brussel te vinden. Ook zij zijn vertegenwoordigd in de overkoepelende organisatie van motorfabrikanten ACEM.

Revolutionaire techniek

Het straatbeeld in Brussel wordt deze week dan ook bepaald door gemotoriseerde tweewielers in allerlei soorten en maten. Dinsdag konden politici en andere belangstellenden demonstraties bijwonen van ’s werelds eerste brandstofcel-gemotoriseerde tweewieler op waterstof, de Suzuki Burgman FC. Ook waren er elektrische brommers en scooters beschikbaar om een testritje te maken op de ‘Place du Luxembourg’.

Woensdag konden bezoekers zich op de esplanade van het Europees Parlement laten informeren bij de ‘Sustainable 2 Wheels’-conferentie, een evenement dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd en waarbij ook de BOVAG aanwezig was met Tour de France-veteraan Henk Lubberding. De Nederlander liet er persoonlijk zien hoe je op een elektrische fiets moet rijden. Ook bij dit evenement was de baanbrekende waterstof-aangedreven Burgman-scooter te zien, die overigens nog wel een typegoedkeuring moet krijgen.

Nieuwe elektrische line-up

Wel productierijp zijn de elektrische BMW C evolution en de elektrische Freeride E-modellen van KTM, allen goed voor 11 kW. Verder was er een keur aan lichte stadsmotoren te zien, een categorie waarop de motorfabrikanten zwaar inzetten. Het draait volgens de fabrikanten niet alleen om efficiënt van A naar B reizen en het makkelijk vinden van een parkeerplaats, maar ook om rijplezier en het uitstralen van individualiteit.

Jacques Compagne, Secretaris-generaal van de overkoepelende organisatie van Europese motorfabrikanten ACEM: “De Europese week van de mobiliteit is een uitzonderlijke kans om het publiek vertrouwd te maken met groenere technologieën. Wij hebben altijd volgehouden dat ‘Powered Two Wheelers’ duurzaam van aard zijn als gevolg van hun beperkte omvang, hun lichte gewicht en hun uitstekende ‘real life’-prestaties in het verkeer. Naast deze intrinsieke kenmerken hebben de fabrikanten nieuwe oplossingen ontwikkeld in de vorm van nieuwe aandrijfsystemen. Een realiteit, die de ACEM met trots presenteert aan het publiek.”

Meer info:
http://www.mobilityweek.eu/

https://www.facebook.com/EuropeanMobilityWeek

Website Sustainable 2 Wheels

Website ACEM

Website Europees Parlement

Website Europese Unie