Verhoging brandstofaccijns blijft binnen de perken

Het kabinet gaat de accijns op brandstoffen als benzine en diesel niet meer verhogen dan eerder gepland. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beloofde dat woensdag in de Tweede Kamer.
Wel speelt de inflatiecorrectie die al sinds jaar en dag in de wet staat, maar het kabinet heeft daarnaast geen verhoging in petto die te maken heeft met biobrandstoffen, aldus Weekers. Aanleiding voor zijn opmerkingen waren vragen van Kamerleden over een bericht woensdag in De Telegraaf.
Weekers verwees naar het standpunt van staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu), die het een interessant idee vindt om de accijns op gewone brandstoffen te verhogen om zo de accijns op milieuvriendelijker biobrandstof te kunnen verlagen. Dat mag ze vinden, zei Weekers, maar hij gaat als staatssecretaris over de accijnzen en hij voelt er niks voor.
VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat per 1 januari aanstaande de accijns voor diesel wordt verhoogd met 3 cent per liter en die op lpg met 7 cent per liter. Die twee verhogingen moeten de schatkist 280 miljoen euro opleveren.
Omstreden proefballon
Het idee van staatssecretaris Mansveld komt niet uit de lucht vallen, zij liet zich inspireren door een denktank onder leiding van voormalig PvdA-politica Dorette Corbey. Het idee was tegen het zere been van brancheorganisatie BOVAG, die een massale brandstofvlucht naar pompen over de grens voorzag, zowel door particulieren als transportbedrijven.
Begin augustus waarschuwde de BOVAG het Rijk al dat de accijnsinkomsten uit brandstof vierhonderd miljoen euro lager uitpakken dan begroot door onder meer de recessie in de transportsector en dat de gewone consument daarvan niet de dupe mocht worden. De BOVAG heeft laten weten opgelucht te zijn dat het plan van de baan is.
Wat is biobrandstof?
Momenteel is het aanbod van biobrandstof in Nederland beperkt. Bij een aantal pompen wordt zogenaamde ‘E5’-benzine geleverd, feitelijk Euro95-benzine die is aangelengd met vijf procent bio-ethanol. Ook is er een beperkt aantal pompen waar dieselrijders biodiesel kunnen tanken, dat wordt gewonnen uit onder meer koolzaad, dierlijk vet en zelfs uit algen.
Het Europees Parlement heeft momenteel een voorstel voorgelegd aan de EU-lidstaten om het gebruik van biobrandstoffen te beperken tot zes procent van het totale aanbod in 2020. Dit om ontbossing en stijging van voedselprijzen door een gebrek aan landbouwgrond tegen te gaan. Biobrandstof levert overigens minder ecologische problemen op als het wordt gewonnen uit afval of bijvoorbeeld stro.
In het buitenland wordt E10-brandstof verkocht met tien procent bio-ethanol. Deze brandstof komt op termijn ook in Nederland op de markt. Niet alle motoren kunnen hiermee overweg en vooral bij oudere types kan ethanol ernstige motorschade veroorzaken. Vooral rubbers en aluminium onderdelen zoals brandstofpompen krijgen het zwaar te verduren.
Check hier of je motor geschikt is voor E10.
Klik hier voor een overzicht van alle pompen die biobrandstof leveren.
Bron: ANP/KNMV