Bijzondere aanpak verkeersonveilig gedrag op A7


KNMV - 24 september, 2013

Bij een proef op de A7 in Groningen en Friesland zet de politie dashboardcamera’s in om verkeersonveilige situaties aan de kaak te stellen. De aanpak lijkt op het tv-programma ‘Blik op de weg’ en de praktijkvoorbeelden zijn terug te zien op Youtube.

Het project ‘A7 veilig’ is begin juli gestart en sindsdien werden ruim honderd bestuurders al geconfronteerd met hun rijgedrag. Met een iPad worden (op een veilige plek langs de weg) de beelden voorgeschoteld aan mensen die het al te bont maken, gevolgd door een flinke bekeuring.

De confrontatie is bedoeld als voorlichting aan de bestuurder die zich soms niet eens bewust is van zijn eigen gedrag, aldus de politie op de speciale projectwebsite http://www.a7veilig.nl/. Bij het project hoort ook een speciaal Youtube-kanaal, waar de meest ergerlijke verkeersovertredingen vrij te bekijken zijn.  

In de top vijf van verkeersovertredingen scoren onnodig links blijven rijden, geen richting aangeven bij het wisselen van rijstrook, geen afstand houden en het fors overschrijden van de maximumsnelheid het hoogst.