Belgen mazzelen aan de pomp


KNMV - 25 september, 2013

Waar de benzineprijzen in Nederland almaar lijken te stijgen, dalen ze juist in België. Het verschil is inmiddels opgelopen tot bijna 17 cent voor een liter euro 95 en wordt in de toekomst alleen maar groter.

De daling bij de Zuiderburen wordt veroorzaakt door het goedkoper worden van een vat ruwe olie, de hoofdgrondstof voor benzine en diesel. Dit heeft onder meer te maken met het stijgende aanbod van olie in Irak en Libië, de dalende dreiging van een militaire ingreep in Syrië en de vondst van nieuwe bronnen door de VS, Canada en Brazilië. Vooraanstaande Belgische beursanalisten voorzien dat ruwe olie tegen het einde van 2014 nog eens twintig procent goedkoper wordt dan nu het geval is, met een prijsdaling van tien procent aan de Belgische pompen tot gevolg.

Nederland blijft duur

De reden dat de Nederlandse consument hier weinig van merkt is te wijten aan het heffingsbeleid van de regering. Accijnzen, heffingen en btw vormen in Nederland bijna zestig procent van de totale benzineprijs, ruwweg vijf en een half keer het margebedrag voor distributie en verkoop. De pomphouder houdt er in theorie 8 eurocent per liter aan over, al betalen veel pomphouders kortingsacties uit eigen zak om concurrerend te blijven.

Omdat in België minder accijns op brandstof wordt geheven en zelfs wettelijk is geregeld dat een daling van de olieprijs door de Belgische overheid niet mag worden gecompenseerd met belastingverhogingen, betaal je in België momenteel € 1,642 voor een liter euro 95 en in Nederland gemiddeld € 1,811.

België is overigens niet het enige buurland waar je goedkoop kunt tanken. In Duitsland betaal je aan de pomp € 1,539 per liter. En bij een rit naar de Eifel kun je een omweg door Luxemburg overwegen. Een liter euro 95 kost daar € 1,331.

Kijk voor meer info op http://www.brandstofprijzen.info/brandstofprijzen-europa.php

Check hier de actuele prijs van een vat ruwe olie.

Bekijk hier de publicatie ‘Mobiliteit in cijfers’ van brancheorganisatie Bovag en de Rai Vereniging.