Tanken over de grens kost staat 1 miljard euro


KNMV - 21 oktober, 2013

De hoge accijnzen op Nederlandse benzine blijken een averechts effect te hebben. Zo loopt de schatkist in Den Haag ruim een miljard euro mis aan accijnzen en btw, vijftien procent van alle getankte Euro 95 door Nederlandse particulieren. Boze consumenten tanken steeds vaker over de grens.

Dit blijkt uit een onderzoek dat brancheorganisaties Bovag en Nove (Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche) eerder dit jaar lieten uitvoeren door bureau Trendbox. Vooral bewoners van de grensstreek tanken over de grens (53 procent geeft aan wel eens in Duitsland of België te tanken en in een aantal gevallen zelfs boodschappen te doen), maar ook voor mensen die verder van de grens wonen loont het de moeite om in het buitenland te gaan tanken. Bijna de helft van de mensen die nog niet over de grens tanken, overweegt dit binnenkort te gaan doen.

Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland bedraagt momenteel 17,3 eurocent per liter Euro 95. Het verschil met de Belgische benzineprijs is 15,1 eurocent per liter. Dit verschil wordt waarschijnlijk in de toekomst alleen maar groter, onder meer omdat België de benzineprijzen aanpast aan de dalende olieprijs en Nederland ieder jaar de prijzen opschroeft, bij wijze van inflatiecorrectie. Bovag heeft aan de hand van het Trendbox-onderzoek berekend dat Nederland 830 miljoen euro aan accijnzen en 344 miljoen btw misloopt, over 1,2 miljard liter brandstof.
 
Klik hier om het onderzoek te bekijken.