SMvG’ers volgen VRO


KNMV - 16 oktober, 2013

Op 5 oktober was de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMVG) te gast in Lelystad voor het volgen van een VRO-opleiding. Er werd flink doorgereden!


Bron: Youtube-kanaal Bert Pot

Die bewuste zaterdag stonden er acht hele gemotiveerde deelnemers op het oefencircuit in Lelystad, met de meest uiteenlopende motoren. De gehele dag was erg leerzaam en goed verzorgd, laten de deelnemers op hun website http://www.smvg.nl/ weten.

Gelukkig waren de weersomstandigheden prima en het asfalt goed. VRO-instructeur Jan Knol hield geduldig rekening met alle deelnemers, zodat iedereen de praktische oefeningen in  zijn / haar eigen tempo kon uitvoeren. Met goed gevolg, want alle cursisten gingen naar huis met een certificaat.

Ook mentale training is een belangrijk onderdeel van de VRO. Hiermee kunnen de overlevingskansen in noodsituaties aanmerkelijk verhoogd worden: je verkort je reactietijd en bevordert je vermogen om snel te beslissen.

Bert Pot, die door een bedrijfsongeval zijn linkerhand verloor, deed actief mee aan de cursus. Met een onboard-camera op zijn aangepaste BMW R1200 RT maakte hij het filmpje dat je hierboven kunt bekijken. Bert: “door het doen van bepaalde oefeningen is er vaak meer zekerheid en weet je wat de motor kan of gaat doen. Al rijdend moest je bijvoorbeeld over een balk en een band rijden, alleen de gedachte hieraan leverde al de nodige reacties op: ‘kan ik dit wel, hoe zal de motor reageren’. Achteraf viel het erg mee, de balk voel je een klein beetje maar de band helemaal niet. Door deze oefening heb je duidelijk geleerd dat een obstakel op de weg niet altijd een probleem hoeft te zijn en weet je hoe jouw motor reageert.”

Zoals je in het filmpje van Bert kunt zien, worden tijdens de VRO veel aspecten van motorrijden belicht. Je leert onder meer:

  • Reageren bij obstakels
  • Beter remmen
  • Plotseling uitwijken
  • Bochten rijden
  • Rijden op vervuild wegdek

Je kunt de foto’s van deze geslaagde cursusdag bekijken op onze Facebook-pagina!

Kijk voor meer info op http://www.smvg.nl/ of kijk eens op de Facebookpagina van deze stichting

Klik hier om meer te lezen over onze VRO-cursussen.