Quads levensgevaarlijk


KNMV - 29 oktober, 2013

Het risico om met een quad zwaargewond te raken of om het leven te komen bij een ongeval is tien keer groter dan met een personenauto. Dat blijkt uit een Duits onderzoek.

De studie, die werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van Duitse verzekeraars ‘Unfallforschung der Versicherer’ (UDV), wees bovendien uit dat bij 85 procent van de quadongevallen de berijder zelf de veroorzaker is.

De rij-eigenschappen en de bedieningswijze van een quad, vaak in combinatie met overmoed, leiden vooral onder jonge quadberijders tot veel slachtoffers, aldus het instituut.
 
Quadberijders blijken vaak in een bocht de macht over het stuur te verliezen, en komen dan in botsing met een tegenligger of belanden tegen een obstakel in de berm. 
 
Het ongevalsrisico per gereden kilometer om te verongelukken ligt twee keer zo hoog als van een personenauto, de kans op een ernstige afloop bij een ongeval is tien keer groter.
 
In Duitsland zijn meer dan 150.000 quads op de weg. Het precieze aantal is niet bekend, omdat er veel verschillende soorten quads zijn.
 
Dat geldt ook voor Nederland, waar het ministerie van IenM maar liefst 5 typen onderscheidt. Zo kan een quad zijn gekeurd als bromfiets, maar ook als motorrijtuig, personenauto of bedrijfsauto.
 
De ongevallen zijn dan ook niet eenduidig in de ongevallencijfers terug te vinden. In de Duitse studie werden 500 ongevallen in de periode 2009-2012 geanalyseerd en 140 zware quadongevallen uit gegevens van verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast voerde het instituut crashtesten uit met quads.
 
De onderzoekers stellen dat zowel de voertuigtechniek als de rijopleiding moet verbeteren. Zo heeft een quad geen differentieel en gebeurt het gasgeven vaak met een duimhendel.
 
Verder biedt het bezit van een auto- of motorrijbewijs geen garantie dat men ook met een quad kan omgaan, aldus de onderzoekers.
 
Een paar jaar geleden waarschuwde traumachirurg Joost Peters op basis van de database van het Helikopter Mobiel Medisch Team van het UMC St Radboud in Nijmegen al voor de risico’s van de quad. Hij signaleerde in 2011 dat het aantal dodelijke ongevallen in hoog tempo aan het toenemen is.

Klik hier om een filmpje van de botsproef te bekijken (voor de test is een dummy gebruikt).

Klik hier om het onderzoek te bekijken (Duitstalig).

Bron: www.verkeersnet.nl