Klassikaal theorie-examen rijbewijs verdwijnt


KNMV - 25 oktober, 2013

Het klassikale theorie-examen met vragen die binnen een tijdslimiet correct moeten worden beantwoord, gaat verdwijnen. Vanaf medio 2014 komen er individuele examens achter de pc voor terug. Dat heeft het CBR bekend gemaakt.

De kandidaat kan dan achter de pc grotendeels zijn of haar eigen tempo bepalen en krijgt direct na afloop de uitslag. Het CBR verwacht dat met de theorie-examens nieuwe stijl ‘meer mogelijkheden biedt voor fraudepreventie’. Eerder deze week werd een 30-jarige Olstenaar betrapt toen hij tijdens het klassikale theorie-examen probeerde te frauderen met behulp van een mobieltje en een bluetooth-verbinding. Met de apparatuur stond hij in contact met iemand buiten de examenruimte, die hem de juiste antwoorden influisterde.

Sluiting theorie-examencentra

Als gevolg van het theorie-examen nieuwe stijl zullen 10 theorielocaties gaan sluiten. Deze locaties zijn nu een tot twee dagen in de week open, aldus het CBR. De overheidsorganisatie zegt dat de landelijke dekking goed blijft en er altijd een theorielocatie binnen een uur reisafstand ligt. Voor de locaties voor praktijkexamens verandert er weinig. Zutphen en Deventer gaan verder op een nieuwe locatie in Deventer en Lichtenvoorde en Doetinchem worden samengevoegd op een nieuwe locatie in Doetinchem.

Welke theorie-examencentra blijven?

Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Breda, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Hoogeveen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Rijswijk, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Welke nieuwe theorielocaties komen er?

Deventer en Gorinchem.

Welke theorielocaties gaan sluiten?

Apeldoorn, Assen, Bergen op Zoom, Berkel-Enschot, Den Bosch, Doetinchem, Dordrecht, Heerlen, Horn, Leiden, Nijmegen en Terneuzen.