Gevaarlijke rijomstandigheden door zware windstoten


KNMV - 28 oktober, 2013

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken.

Ook aan het eind van de middag, nadat de storm is afgezwakt, is er een kans dat je rommel op de weg tegenkomt. Het KNMI heeft maandagmorgen een weeralarm ‘code rood’ afgegeven voor het noorden, westen en midden van Nederland. Dit weeralarm werd om 14.45 uur weer ingetrokken. Tussen 8 uur en de eerste helft van de middag werden er zeer zware windstoten gemeten van 100 tot 120 kilometer per uur, met uitschieters naar 130 kilometer per uur. 

Op Vlieland werd zelfs een windstoot gemeten van 151 kilometer per uur, waarmee sprake was van windkracht 12.

In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, in eerste instantie in het zuiden.

Rond acht uur vanmorgen stond er 270 kilometer file, pakweg twee keer zoveel als normaal. Maar juist vanwege het stilstaande verkeer en omdat automobilisten zich aanpassen aan de omstandigheden, zijn er nog opvallend weinig ongelukken gebeurd, aldus de ANWB.

Meld onveilige situaties

Ga je de weg op, dan adviseert ook Rijkswaterstaat je om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door meer afstand te houden. Hoewel de storm na het middaguur in kracht afneemt, blijft het gevaarlijk omdat er rommel op de weg kan liggen. Als je een gevaarlijke situatie ziet, kun je deze doorbellen via de Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (deze lijn is dagelijks geopend van 6.00 tot 22.30 uur).

De NS heeft de dienstregeling aangepast: Op veel trajecten gaat slechts elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier. Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan die ook buiten de spits zou kunnen reizen, om dat te doen.

Bron: ANP/Rijkswaterstaat