FIM maakt voorlopige MotoGP-kalender bekend


KNMV - 02 oktober, 2013

Met het bekendmaken van de MotoGP-kalender voor komend seizoen heeft de FIM aardig wat stof doen opwaaien. Laguna Seca is geschrapt, ten bate van twee wedstrijden in Zuid-Amerika.

Met deze stap brengen de MotoGP-organisatoren het aantal Noord-Amerikaanse circuits terug tot twee en wordt er komend jaar alleen nog gereden in Austin en Indianapolis. Naar verluidt is de organisatie van de Californische Mazda Raceway kort geleden op de hoogte gebracht van het besluit en hebben zij dit inmiddels ook zelf bevestigd.

TT Assen als vanouds

Met 19 races is de kalender voor komend jaar voorlopig goed gevuld, met als hoogtepunt voor de Nederlandse motorsportfans de TT in het laatste weekend van juni. De race in Argentinië staat als derde op de kalender, in het weekend van 26-27 april. Eind september is er een race gepland op het ‘Autódromo Nelson Piquet’ in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Het is echter nog onzeker of deze race daadwerkelijk doorgaat, omdat het circuit nog moet worden goedgekeurd.

Voor het overige verandert er niets en wordt er net als in 2013 vier keer in Spanje gereden, vooropgesteld dat Jerez het contract voor komend jaar rond krijgt. Waarschijnlijk valt er in 2015 een Spaans circuit af, mogelijk is dat het in woelig vaarwater verkerende Ricardo Tormo-circuit in Valencia.

Met het oog op de toekomst kijken zowel de FIM als Dorna naar mogelijkheden om naast Qatar, Maleisië, Japan en Australië op meer circuits in Azië te gaan rijden. India, Thailand en Indonesië zijn hiervoor de belangrijkste gegadigden. Ook wordt er gekeken naar een extra circuit in Maleisië. Voorlopig zullen deze circuits echter niet op de kalender terechtkomen.

Voorlopige kalender 2014:

Datum

Grand Prix

Circuit

23 maart

Qatar*

Losail

13 april

Austin (VS)

Americas

27 april

Argentinië

Autódromo Termas de Rio Hondo

04 mei

Spanje**

Jerez de la Frontera

18 mei

Frankrijk

Le Mans

1 juni

Italië

Mugello

15 juni

Catalonië

Barcelona-Catalunya

28 juni

Nederland***

TT Circuit Assen

13 juli

Duitsland

Sachsenring

10 augustus

Indianapolis (VS)

Indianapolis

17 augustus

Tsjechië

Brno

31 augustus

Groot-Brittannië

Silverstone

14 september

San Marino & Riviera di Rimini

Marco Simoncelli Misano

21 september

Aragon

MotorLand

28 september

Brazilië****

Autódromo Nelson Piquet de Brasilia

12 oktober

Maleisië

Sepang

19 oktober

Japan

Motegi

26 oktober

Australië

Phillip Island

9 november

Valencia

Ricardo Tormo-Valencia

* avondrace
** in afwachting van contract
*** race op zaterdag
**** in afwachting van goedkeuring