Actieve wegmarkering biedt bestuurders helpende hand


KNMV - 22 oktober, 2013

Rijkswaterstaat mag dan op steeds meer wegen de straatverlichting uitzetten, er is toch hoop voor nachtblinde bestuurders. Strategisch geplaatste ledverlichting moet soelaas bieden.

Dat schrijft althans de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) in een aanbeveling, die in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) tot stand is gekomen. Tijdens het Nationaal Verkeerskunde Congres op 6 november gaan de auteurs dieper in op het onderwerp.

Eén van de belangrijkste conclusies is dat de nadelen voor dieren en planten te verwaarlozen zijn, vanwege de lage lichtopbrengst van de gebruikte leds. Dat maakt deze vorm van verlichting een stuk milieuvriendelijker dan gewone lantaarnpalen. Voorlopig verdienen bekabelde ledmarkerings-units de voorkeur boven units op zonne-energie, omdat deze ook in bosrijke gebieden werken, langer meegaan en op ieder moment gelijktijdig kunnen worden ingeschakeld. Bedraad of onbedraad, het succes van de systemen staat of valt met goed onderhoud, aldus de onderzoekers.

Geen verblinding

Bij actieve markering worden de lichtstralen alleen gericht op de bestuurder en niet op de rest van de weg. Panelen maken het verloop van de weg duidelijker zichtbaar, zonder de bestuurder te verblinden. Vooral in bochten en bij obstakels zoals vluchtheuvels kan het een welkome aanvulling zijn op de gewone reflecterende strepen. Bestuurders zouden er gelijkmatiger van gaan rijden, minder vaak groot licht gebruiken en zich beter kunnen oriënteren bij de overgang van licht naar donker na het passeren van een tegenligger. De techniek kan worden gebruikt op alle wegen en zelfs op fietspaden.

Een ander voordeel is de kleinere kans op een botsing als iemand toch van de weg raakt. Door het ontbreken van lichtmasten wordt die kans namelijk sterk verkleind.

Klik hier om het onderzoek te bekijken.