“Strafrecht voor verkeershufters”


KNMV - 19 november, 2013

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil een aantal verkeersovertredingen onder het strafrecht laten vallen.

Het gaat dan om ernstige verkeersovertredingen die ‘verkeershufters’ begaan, zoals rechts inhalen, door rood rijden en bumperkleven. Opstelten schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Strengere straffen

Alleen door de feiten via het strafrecht af te doen kunnen steeds hogere boetes, rijontzeggingen of celstraffen worden opgelegd, schrijft de minister. Recidive kan dan worden bijgehouden in justitiële documentatie.

De regeringspartijen VVD en PvdA hadden de minister gevraagd om verkeershufters harder aan te pakken. Het CDA wil deze groep overtreders uit de anonimiteit halen. Ook dat wordt mogelijk door bepaalde overtredingen voortaan via het strafrecht af te doen.

Opgevoerde scooters

Opstelten schrijft verder dat bestuurders van een opgevoerde brom- of snorfiets meteen hun kentekenbewijs moeten inleveren als ze worden aangehouden. De maatregel moet 1 juli volgend jaar in gaan.

Op dit moment wordt het kentekenbewijs pas ingehouden als de brommer of snorfiets met meer dan 15 kilometer per uur is opgevoerd. De bestuurder krijgt in het voorstel bovendien een boete en met het voertuig mag niet worden gereden totdat het is herkeurd. De herkeuring kost 64 euro en komt bovenop de boete. Het ministerie verwacht dat elk jaar straks ongeveer 8000 mensen extra hun kentekenbewijs verliezen.

Bron: www.nos.nl

In oktober spraken wij al eens met de SWOV over dit onderwerp. Lees er hier meer over.