Schultz: asfalt niet altijd de oplossing


KNMV - 04 november, 2013

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vindt asfalt niet dé oplossing voor alle verkeersproblemen.

Soms is het nodig om een weg aan te leggen, maar er moet toch veel vaker worden gezocht naar een creatieve en innovatieve manier om drukte op de weg te voorkomen. Dat zei Schultz (VVD) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
 
Door de verstedelijking moet anders naar fileproblemen worden gekeken, stelt Schultz, die spreekt van een trendbreuk. “Je kunt zeven banen om de stad heen leggen, maar niet zeven banen de stad in”, zei ze. Er moet op andere manieren worden gezorgd dat reizigers alsnog de stad in kunnen. Dat kan door mensen te verleiden op andere tijden of op een andere manier te reizen, maar ook door slimme technieken in te zetten.

Langs de file naar het werk

Schultz noemde het zoekverkeer in de grote stad als voorbeeld. Met apps en het verstrekken van informatie kan worden voorkomen dat automobilisten eindeloos rondrijden op zoek naar hun bestemming of een parkeerplaats. In de haven van Rotterdam rijden veel medewerkers tegenwoordig op elektrische brommers. “Die zoeven langs de file op weg naar het werk”, aldus Schultz.
 
De komende tijd wordt er nog wel wat asfalt aangelegd, zei Schultz. Het gaat om ‘ontbrekende schakels’ in het huidige netwerk van wegen, stelde de minister. Gepland is de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, het doortrekken van de A15 voor het verkeer naar Duitsland en het verbreden van de ring rond Utrecht. Maar op de lange termijn is het aanleggen van wegen niet altijd meer nuttig, zei Schultz.
 
Schultz zei verder dat er ondanks de bezuinigingen nu nog voldoende geld is voor infrastructuur, maar dat er op termijn wel weer geld bij moet.

Bron: ANP