Kamer blijft kritisch over snelheidsborden


KNMV - 07 november, 2013

Veel partijen in de Tweede Kamer blijven kritisch over de snelheidsborden langs de snelweg. “De overgang tussen snelheden is soms groot en veelal nog steeds onduidelijk”, stelde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

En SP-Kamerlid Farshad Bashir: “Door alle onduidelijkheid snappen mensen geen jota meer van waar ze nu welke snelheid mogen rijden.” Ook PVV-Kamerlid Machiel de Graaf “smacht naar eenduidige snelheid en eenduidige bebording”, zo zei hij dinsdagavond. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat er meer wordt gekeken naar een logische en begrijpelijke wegindeling “in plaats van de weg volplempen met allerlei borden.”
 
Volgens Bashir is de snelheidsverhoging vooral goed voor de staatskas. De onduidelijkheid “levert een regen aan bonnen op voor mensen die naar eer en geweten dachten dat ze niet te hard reden.” Daar baalt ook D66 van. “Onduidelijkheid leidt tot onveiligheid. En boetes!”, aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven. Kuiken wil dat er pas streng gehandhaafd wordt als de snelheden duidelijk zijn.

Op alle snelwegen 130, tenzij…

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) verhoogde een jaar geleden de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Dat kan echter niet overal worden gereden, in verband met de veiligheid of het milieu, waardoor automobilisten niet precies meer weten hoe hard ze mogen. De minister zei eerder dat de borden echt kloppen en is ook nu niet van mening veranderd. Ze heeft Rijkswaterstaat een controle laten doen en stapte zelfs zelf in de auto om de situatie op de A2 te bekijken.

Naar aanleiding van het debat gaat Schultz, zoals ze dat zelf zegt “zo veel mogelijk nadenken” over een betere manier om over de maximumsnelheid op de snelwegen te communiceren. Ze benadrukte woensdag in de Tweede Kamer dat automobilisten 130 kilometer per uur mogen, tenzij een andere snelheid wordt aangegeven. Schultz zegde toe dat ze gaat meten of automobilisten over een half jaar meer tevreden zijn over de snelheidsborden. Ze zei keihard aan de slag te gaan, maar niet te kunnen garanderen dat iedereen over een half jaar weet hoe het zit.

Op de website van Rijkswaterstaat vind je een actueel overzicht van alle toegestane snelheden in Nederland.

Bron: ANP