Gevaarlijkste plek van Nederland is flauwe bocht in Brabant


KNMV - 21 november, 2013

De gevaarlijkste plek van Nederland is een flauwe bocht in de weg van Boekel naar Erp. Hier zijn in vijf jaar tijd bij vier ongevallen vier doden gevallen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar alle 4.405 dodelijke ongevallen in Nederland over de periode 2006-2012. De gemeente Veghel hing pas na het vierde ongeval op de Boekelseweg een waarschuwingsbord op en laat de politie sindsdien strenger controleren.

Ambtelijke molen

Veghel is geen uitzondering, blijkt uit een analyse van de onderzoeksgegevens. Op andere gevaarlijke plekken waar drie of meer dodelijke ongevallen plaatsvonden, kwamen gemeenten en provincies ook pas laat in actie. Door gebrek aan informatie, stroperige samenwerking en trage reacties blijven verkeersonveilige situaties lang voortbestaan.

Traagheid wordt vaak veroorzaakt doordat meerdere overheden verantwoordelijk zijn. Soms is een kruising een zaak van de gemeente én van de provincie. Spoorwegovergangen zijn de verantwoordelijkheid van spoorbeheerder ProRail en de lokale overheid.

Overheden wijzen erop dat veel verkeersongevallen te maken hebben met onvoorzichtig en roekeloos rijgedrag. In 90 procent van de gevallen houden weggebruikers zich niet aan de regels of letten ze niet goed op, zegt een woordvoerder van de provincie Utrecht.

De aanpak van veiligheid luistert nauw. Als een weggebruiker te vaak wordt gewaarschuwd of te lang moet wachten, werken de maatregelen averechts. Veel ongelukken hebben namelijk te maken met ongeduld, aldus een woordvoerder van Prorail.

Zelf actie ondernemen

Wil je zelf een onveilige verkeerssituatie melden? Dat kan via het Meldpunt Veilig Verkeer van Veilig Verkeer Nederland. Via de nieuwe KNMV-app kan dit ook!

Vind uit waar de gevaarlijke plekken bij jou in de buurt zijn!

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/gevaarlijke-kruispunten-kaart-gebracht

http://gelderland.oververkeer.nl/

Bron: http://www.volkskrant.nl/