Eindelijk duidelijkheid voor motorrijinstructeurs


KNMV - 28 november, 2013

Rijscholen mogen vanaf volgend jaar gelijktijdig lesgeven aan motorleerlingen in alle drie categorieën van het motorrijbewijs. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten.

Dat is bijzonder goed nieuws, want er was flink wat onduidelijkheid over wat er – na de invoering van het A1-, A2- en A-rijbewijs op 19 januari 2013 – wel en niet mocht tijdens een motorrijles. Dat leidde tot flink wat discussies en het ging zelfs zover, dat de politie regio Rotterdam Rijnmond acties voerde en bekeuringen uitdeelde.

Nu wettelijk geregeld

Voor de KNMV was echter vanaf het begin duidelijk dat gelijktijdig les geven aan meerdere rijbewijscategorieën wél mag. Het stond niet helemaal goed in de wet en de KNMV had dan ook aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu gevraagd om de wet op dit punt aan te passen. Volgens hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink was er sprake van een maatregel om te voorkomen dat er tegelijktijdig les werd gegeven aan auto- en motorrijleerlingen. Het standpunt van de KNMV is dat motorrijinstructeurs altijd op een motor moeten zitten als ze motorrijles geven.

De langverwachte wetsaanpassing is nu doorgevoerd. Het is niet vreemd dat dit wat langer heeft geduurd, want een wetswijziging loopt over verschillende schijven. Het is een ingewikkeld proces, dat heel wat voeten in de aarde heeft en meerdere keren wordt getoetst. 

Behalve deze wijziging is er nog meer goed nieuws: zo gaat de vermogensondergrens van A-motoren niet al in 2014 omhoog naar 50kW. Dat liet het ministerie aan brancheorganisatie Bovag weten. Anders dan eerder aangekondigd gebeurt dit pas per 1 januari 2019. Frans Bastiaansen van Bovag Rijscholen: “Het voorkomt dat rijscholen komend jaar al voor ingrijpende investeringen komen te staan. Ze kunnen zich er nu in de langetermijnplanning voorbereiden.”

Klik hier om een KNMV-gediplomeerd motorrijinstructeur bij jou in de buurt te zoeken.

Als je bij een KGI’er lest, krijg je een prachtig welkomstcadeau, met 1 jaar gratis KNMV-lidmaatschap. Lees hier meer!