Bezuinigingsplan Rijkswaterstaat rammelt

Minder licht op de snelweg is een goed idee. Tenminste, als we minister Schultz van Infrastructuur en Milieu mogen geloven. De bewindsvrouwe was er in augustus nog heel stellig over: “we doen het alleen waar weinig wordt gereden. Waarom zou je dan de hele nacht het licht aan laten?”
Op grote delen van het snelwegennet wordt sinds september de verlichting om 21.00 uur uitgeschakeld, met uitzondering van gevaarlijke weggedeeltes zoals bijvoorbeeld scherpe bochten. Het is de afsluitende fase van een grote bezuinigingsoperatie, die begin juni van start ging. Belangrijkste reden is de enorme energie- en onderhoudskostenbesparing die het plan met zich meebrengt. Vijfendertig miljoen euro maar liefst. Ook de dierenwereld zou baat hebben bij een duistere nacht. Meteen bij invoer kon het idee echter al op felle tegenstand rekenen van onder meer de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO). Rijden zonder straatverlichting zou gezonde mensen slaperig en minder alert maken. En voor nachtblinde mensen zou de plotselinge overgang tussen duisternis en verblinding door tegenliggers zelfs ronduit gevaarlijk zijn.
Veel drukker
Ondanks de ronkende persberichten en de indrukwekkende folder die Rijkswaterstaat publiceerde, vertrouwde de Volkskrant het niet. Het dagblad dook eens goed in de cijfers. Wat bleek: op veel snelwegen is het vaak veel drukker dan Rijkswaterstaat beweert. op de A6 bij Almere rijden rond 21.00 uur en middernacht bijvoorbeeld gemiddeld 600 auto’s per uur per rijstrook. En op de A1 bij Naarden rijden op hetzelfde tijdstip gemiddeld 800 voertuigen per rijstrook. In de termen van de ANWB geldt dat als ‘intensief verkeer’. De cijfers zijn overigens afkomstig van meetlussen van Rijkswaterstaat zelf, ze zijn in 2011 door de overheidsorganisatie verzameld.
Rijkswaterstaat heeft in een onderzoek uit 2011 aangegeven dat er tot 100 motorvoertuigen per uur geen meetbaar effect is op de verkeersveiligheid als de verlichting uit staat, maar dat er tussen 100 en 800 voertuigen per uur twee doden en twaalf ernstig gewonden meer dan met de straatverlichting ingeschakeld zijn te verwachten. Of het uitzetten van de verlichting dit jaar daadwerkelijk invloed heeft op het aantal ongelukken, is op het moment van schrijven niet bekend.
Klik hier voor meer informatie over de bezuinigingsmaatregelen van Rijkswaterstaat.