Schultz niet enthousiast over rechts inhalen


KNMV - 23 mei, 2013

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) reageerde dinsdag 21 mei lauw op een plannetje van VVD-partijgenoot Ton Elias om nog eens te kijken naar rechts inhalen.

Elias vroeg tijdens een debat of de minister niet nog eens onderzoek wilde doen naar het Amerikaanse verkeerssysteem waarin auto’s langere tijd op dezelfde baan (moeten) blijven rijden en zo elkaar zowel links als rechts mogen inhalen, het zogenaamde ‘keep-your-lane’-systeem.
Volgens de bewindsvrouw heeft Rijkswaterstaat voor het laatst in 2000 onderzoek naar dit systeem gedaan. Toen bleek dat het voor tweebaanswegen in elk geval niet goed werkt en dat de doorstroming verslechterde. Ze wees er verder op dat sommige landen juist terugkomen van het Amerikaanse principe van ‘keep-your-lane’.
SP, GroenLinks en D66 reageerden ook niet enthousiast op het idee om rechts in te halen. Schultz beloofde uiteindelijk te kijken of het onderzoek uit 2000 nog voldoet.

Wil je meediscussiëren over de voors en tegens van de Amerikaanse manier van inhalen? Kijk dan snel op ons forum. We horen graag van je hoe jij tegenover een Nederlandse versie van het ‘keep-your-lane’-systeem staat. Wil je bijvoorbeeld de vrijheid houden om van baan te verwisselen als je een gaatje ziet of ga je voor een beetje extra veiligheid tijdens het rijden in de file?

Bron: ANP