Sabotage in het mulle zand


KNMV - 21 mei, 2013

Sportliefhebbers kennen ongetwijfeld het programma ‘Andere Tijden Sport’, waarin sportgebeurtenissen op een verrassende manier worden behandeld.

Op zondag 16 juni  richt de serie, die wordt gemaakt door de NOS in samenwerking met de VPRO, zich op het zogenaamde ‘benzinekraantjesincident’, dat plaatsvond in de gloriejaren van motocrossers Dave Strijbos en John van de Berk. Presentator Tom Egbers schuwt de controverse niet en laat je de keerzijde van de medaille zien.

Het is niet de eerste keer dat de motorsport wordt behandeld, in een vorig seizoen stond ijsspeedwaylegende Roelof Thijs al eens in de spotlights.

Bepalende gebeurtenis

Halverwege de jaren tachtig waren Van de Berk en Strijbos oppermachtig in de 125cc-klasse. Tijdens de GP van Valkenswaard in 1987 was Dave Strijbos de sterkste in de eerste manche, maar moest hij terrein prijsgeven op John van de Berk na een slechte start in de tweede manche.  

Tijdens een inhaalactie raken de twee coureurs elkaar en moeten hun verstrengelde motoren door omstanders worden losgemaakt. De heren vervolgen hun weg, maar even verderop slaat de motor van Van de Berk af. Het duurt even, voordat de coureur ontdekt dat dit komt door een dichtgedraaide benzinekraan. Als hij zijn weg vervolgt, zijn Strijbos en medecoureur Pedro Tragter hem al voorbij en dat zal zo blijven tot aan de finish.

Het incident is olie op het vuur en er ontstaat een heuse vete tussen de twee coureurs. Een schuldige voor het incident is nooit gevonden, maar het moet een van de zogenaamde helpers uit het publiek zijn geweest.

Op zondag 16 juni kun je deze meeslepende documentaire, die deel uitmaakt van een serie van acht uitzendingen, bekijken op Nederland 1.

Kijk voor meer informatie op de website van Andere Tijden Sport.