Nederlander plaatst zich voor TT Man


KNMV - 27 mei, 2013

De Nederlandse coureur Branko Srdanov heeft zich op zaterdag 25 mei gekwalificeerd voor een tweede startplek in de Superstock-categorie voor de TT van Man. Het fameuze Britse eiland is nog tot vrijdag 7 juni omgebouwd tot circuit.

Srdanov, die zich onder meer heeft voorbereid door veel naar beelden van onboard-camera’s te kijken en zijn deelname aan de kwalificatie afdwong door zijn goede resultaten in Hengelo en bij de North West 200, rijdt op een BMW S1000RR. Hij rondde het zestig kilometer lange stratencircuit op het eiland in 19:53.602, met een gemiddelde snelheid van 113.800 mijl per uur. Dat is omgerekend 183.14 km/u. Alleen medenieuwkomer Joshua Brookes, die overigens al een indrukwekkend palmares heeft opgebouwd in de SBK en BSB, was sneller met een tijd van 19:45.000 en een gemiddelde snelheid van 114.620 mijl per uur.

De topsnelheden in de Superstock-klasse liggen op Man tussen de 330 en 340 kilometer per uur. Indrukwekkend, als je bedenkt dat de coureurs over landweggetjes rijden met blinde bochten, regelmatig met twee wielen los van de grond komen en rakelings langs stenen muurtjes razen.

De prestatie van Srdanov is des te opvallender omdat de TT van Man vaak wordt gereden door lokale waaghalzen, die het circuit op hun duimpje kennen. Dat dat ook niet altijd goed gaat, bewees local hero Guy Martin op de dvd ‘Closer to the Edge’ door in 2010 op volle snelheid met zijn Honda over de kop te vliegen, waarbij zijn exploderende benzinetank het ergste deed vermoeden. Martin kwam ervanaf met twee gekneusde longen en een aantal kleine fracturen aan zijn ruggenwervels. Het eiland Man is berucht om het grote aantal dodelijke ongevallen tijdens de races.

Meer info op http://www.brankosrdanov.com/ en http://www.iomtt.com/