KNMV presenteert VRO Risico-training aan Europese partners


KNMV - 29 mei, 2013

De KNMV heeft op dinsdag 28 mei samen met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in Brussel Europese beleidsmakers geïnformeerd over de VRO Risico-training en de onderzoeksresultaten van het BikeSense-onderzoek.

Op uitnodiging van de KNMV en Wim van de Camp, Europarlementariër namens het CDA, spraken diverse Europese partners over de onderzoeksresultaten van de SWOV en over andere goede voorbeelden rond het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Uit het BikeSense-onderzoek van de SWOV blijkt dat motorrijders die een training volgen om gevaarlijke verkeerssituaties te herkennen en te voorkómen – onbewust – veiliger gaan rijden. De SWOV evalueerde daarvoor de zogeheten VRO Risico training, waar deelnemers in plaats van vaardigheden echter vooral hun inzicht om gevaar te herkennen en te voorkomen trainen.

De Europese motorrijders federatie (FEMA) was verheugd over de uitkomsten van het BikeSense onderzoek van de SWOV. De FEMA deed tegelijkertijd een oproep aan de vertegenwoordigers van de Europese Commissie om te investeren in meer data en meer onderzoek dat dient als basis voor passend Europees beleid. 

Wim van de Camp, die inmiddels 30 jaar motor rijdt, gaf tijdens zijn reflectie het belang aan van het volgen van trainingen. “Het maakt je alert en je bent je bewuster van situaties en de eventuele gevaren. Het is goed om vandaag Nederlandse ‘best practices’ te horen en andere Europese spelers hierover te informeren.”

De KNMV vindt het van belang kennis over het verbeteren van de verkeersveiligheid met Europese partners uit te wisselen. De komende tijd blijft de KNMV hier aandacht aan besteden.

Klik hier voor meer informatie over onze actuele projecten op het gebied van belangenbehartiging.