Helft minder motorrijexamens na nieuwe regels


KNMV - 31 mei, 2013

Veel minder motorrijders doen dit jaar examen voertuigbeheersing dan vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal examens met ongeveer de helft gedaald vergeleken met vorig jaar, meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het motorrijbewijs bestaat uit de onderdelen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Wie slaagt voor het eerste onderdeel, kan daarna de weg op voor het tweede deel van het examen.

Door nieuwe regels mogen jongeren pas later op zwaardere motoren rijden. Door in 2012 nog op het laatste moment het examen voertuigbeheersing te doen, mochten veel jongeren dit jaar nog onder de oude regels hun motorrijbewijs halen.

Als gevolg daarvan zag het CBR in de eerste 3 maanden van 2012 nog 2880 rijvaardigheidsexamens. In dezelfde maanden van dit jaar waren dat er nog slechts 1458. Voor het tweede onderdeel, verkeersdeelneming, neemt het aantal examens juist toe. Daar deden 33 procent meer mensen examen. Het aantal geëxamineerden steeg hier van 4592 naar 6146.

Bron: ANP.