HAN Motomotive test e-bike


KNMV - 28 mei, 2013

De motortak van HAN Automotive, HAN Motomotive, houdt op vrijdag 14 juni een snelwegtest met een e-bike. Doel is het ontwikkelen van een eigen model, dat nog zuiniger moet worden.

De proef, die onderdeel uitmaakt van de opleiding Motortechniek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, staat in het teken van de HAN Eco Marathon, een zuinigheidsrace met elektrische voertuigen op het Midlandcircuit in Lelystad. Deze wordt georganiseerd door HAN Automotive.

De studenten van de opleiding motortechniek willen op hun beurt graag bijdragen aan het groene imago door de hele dag een elektrische motorfiets te testen. Niet op het circuit, maar zoals gezegd op de snelweg. Lijdend voorwerp is een Zero S, die volledig wordt leeggereden met een constante snelheid van 120 km/u. Om ongelukken en een lange wandeling over de vluchtstrook te voorkomen rijdt er een volgauto mee. Over de rest van de test wordt nog gedubd, de studenten willen namelijk de Europese testmethode voor het meten van emissies uitproberen en daar hoort een acceleratie bij van 0 tot 50 km/u in 26 seconden… Niet echt handig voor een test op de openbare weg.
 
Grote vraag is of het opgegeven bereik wordt gehaald en welk bereik de motor heeft bij een constante snelheid van 120 km/h. Deze resultaten worden gebruikt in de ontwikkeling van een eigen e-bike, die in 2016 – gekentekend en al – het levenslicht moet zien. Vast staat in ieder geval dat de motor een energie-regeneratiesysteem krijgt om remenergie terug te winnen.

Meer informatie vind je op http://www.facebook.com/HanMotomotive