Bondscoach tevreden over progressie RACE-KIDS


KNMV - 23 mei, 2013

In het pinksterweekend waren de RACE-KIDS te gast bij het jaarlijkse AMBC Wegrace-weekend in Staphorst, waar de races van RAP-Holland werden verreden voor het NK minibikes.

Het evenement werd georganiseerd op evenemententerrein ‘De Tippe’ door Auto, Motor en Bromfiets Club Staphorst.

In de middag kregen de RACE-KIDS bezoek van KNMV-bondscoach Wegrace Barry Veneman, die zeer geïnteresseerd is in de vorderingen die deze nieuw opgezette klasse doormaakt na de start in april dit jaar. Barry is nog steeds enthousiast over de klasse ‘voor aanstormend talent’ en onder de indruk van de progressie die de meeste jonge rijders al gemaakt hebben.
 
In een van de pauzes vertelde Veneman over het ‘summercamp’ dat door de KNMV dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd op de juniortrack in Assen van 7 t/m 9 augustus voor jeugdige coureurs van 8 t/m 18 jaar. Tijdens dit 3-daagse zomerkamp worden er tal van sportactiviteiten afgewerkt, waaronder uiteraard ook motorrijden, wellicht karting en diverse individuele en teamspellen. Zeker een aanrader voor de RACE-KIDS, zowel voor de coureurs als alle ouders en overige familieleden.

RACE-KIDS is een instapklasse voor jonge coureurs in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Met een andere leeftijd mag je je volgens de organisatoren wel aanmelden, maar bestaat het risico dat je niet kunt meerijden in de instapklasse. De deelnemers leasen hun pocketbike vanaf 750 euro per seizoen. Voor dat geld mogen zij een heel seizoen een racepak, een helm, een set handschoenen en een set raceschoenen gebruiken.

De baan in Staphorst bestond uit een groot stuk asfalt dat door middel van afscheidingen van banden en linten werd omgevormd tot een waar pocketbike-circuit met veel aandacht voor het bochtenwerk. Om 9:30 uur mochten de RACE-KIDS als eerste de natte baan op samen met een aantal jonge rijders uit Staphorst, die prima in deze groep pasten wat betreft niveau en snelheid.
 
Tijdens de tweede kwalificatie waren de ideale lijnen al zichtbaar op de inmiddels opdrogende baan. Ook al dachten sommige RACE-KIDS toch anders over de ideale lijnen en bleven hun eigen lijnen rijden, ook al was dit soms om andere rijders in te halen. Het tempo ging hierdoor snel omhoog en dit leverde een mooie strijd op aan de kop van het veld. Er werd regelmatig van positie gewisseld en dit zorgde ook voor de nodige spanning langs de baan.

Goede begeleiding

Tussen de kwalificaties door was er voldoende tijd voor de evaluatie van de gereden ronden. Een aantal kinderen kwamen zelf met vragen als ‘Hoe kan ik het snelste door de bocht komen’, ‘wat gebeurt er als ik van de droge baan op de natte baan kom’, of ’hoe kom ik langs mijn voorganger, want die rijdt zo langzaam’. Tijd voor de meerijdende begeleider Robert Schotman en KNMV trainer/coach Henk Schotman, om hun kennis te delen met de kinderen en er zo voor te zorgen dat ze de volgende kwalificatie beter gingen rijden. Veiligheid is het motto, en leren omgaan met een ‘glibberige’ baan.

Na de laatste race werden alle coureurs beloond met een beker (zie de bijbehorende foto). Als toekomstige kampioenen moet je natuurlijk ook geoefend hebben met het in ontvangst nemen van de prijzen. Iedereen kon terugkijken op een geslaagde, leerzame  en bovenal gezellige dag, prima verzorgd vanuit de AMBC en RAP-Holland samen.

Het volgende RACE-KIDs/RAP-Holland NK evenement is op 1 juni in op kartcircuit de Landsard te Veldhoven. Een interessant circuit met goed overzicht voor het publiek vanaf de pitboxen.

Voor alle pocketbike coureurs is er nog een extra training mogelijk. Vanuit de KNMV is er op zondag 26 mei weer een training georganiseerd op de Juniortrack in Assen, de ultieme kans op meer training.

Kijk voor meer info op http://www.rap-holland.nl/

Bron: Racesport.nl