Bax wint in Oekraïne


KNMV - 19 mei, 2013

Zijspancrosser Etienne Bax heeft zondag in Oekraïne de Grand Prix van Chernivtsi gewonnen. De Bergeijkenaar werd samen met bakkenist Kaspars Stupelis uit Letland tweede in de eerste manche en won de tweede manche met overmacht.

Bax (24) was lang uit de roulatie na een val op 16 maart tijdens een training in Geldermalsen. Hij werd geopereerd en verbleef enige tijd op de intensive care. Bax en Stupelis lieten zaterdag al zien dat ze weer meetellen door de kwalificatiemanche op hun naam te schrijven. 

De Franse combinatie Giraud-Musset werd achter Bax-Stupelis tweede, voor de Belg Ben Adriaenssen en zijn Nederlandse bakkenist Ben van den Boogaart. Laatsgenoemd koppel behoudt na twee grands prix de leiding in het WK. Bax, die de eerste GP miste, staat zevende in het algemeen klassement.
 
Ook Daniël Willemsen kwam in Chernivtsi (met bakkenist Robbie Bax) aan de start. De tienvoudig wereldkampioen was net op tijd hersteld van de zware blessures die hij opliep tijdens de GP Zijspancross van 1 april in het Zwitserse Frauenfeld (gebroken sleutelbeen op en twaalf gebroken ribben aan de voor- en achterzijde, waarna hij vijf dagen op de intensive care afdeling van het ziekenhuis lag). Willemsen wist in de eerste manche niet tot scoren te komen door mechanische problemen en eindigde in de tweede manche als vijfde.

De volgende GP vindt komend weekeinde plaats in het Duitse Schwedt.