Winterweer speelt motorrijders parten


KNMV - 11 maart, 2013

Het gaat weer sneeuwen. Op maandag 11 maart kan er overdag in het hele land sneeuw vallen, in het zuiden gaat het juist in de middag stevig sneeuwen. Dat meldde het KNMI.

Ook komende nacht blijft er sneeuw vallen in het zuiden, waardoor er een laag van 5 tot 10 centimeter kan ontstaan. In Limburg gaat het mogelijk 27 uur sneeuwen.
Het is bovendien snijdend koud: dankzij de harde wind is de gevoelstemperatuur -10 graden. Volgens Weeronline.nl is het goed mogelijk dat maandag de eerste maartse ijsdag sinds 2005 wordt. Op een ijsdag komt de temperatuur gedurende de hele dag in De Bilt niet boven de nul graden.
De rest van de week blijft het overigens winters, zo voorspellen de meteorologen. Vooral ’s nachts blijft het flink vriezen, de kust blijft kans op sneeuw houden. In het weekeinde van 16 en 17 maart gaat de temperatuur stijgen, maar ook dan neemt de kans op sneeuw weer toe.
De ANWB meldde maandag dat wegen in het hele land plaatselijk glad zijn door sneeuw. Voor motorrijders is het oppassen geblazen, omdat er sneeuw en ijs van vrachtwagens kan waaien.

Wil je toch graag vroeg in het seizoen met je motor de weg op, dan kun je op het Youtube-kanaal van de KNMV enkele handige tips vinden van hoofd Opleidingen van de KNMV Arjan Everink. Volgens hem is het net als met skiën en heb je de slag pas na een paar dagen weer te pakken. Arjan: “Als je de weg op gaat, zorg dan in ieder geval voor een technische controle van je motor, geef jezelf de tijd om op gang te komen in het verkeer en anderen aan je te laten wennen en zorg gewoon voor goede kleding. Jij hebt de regie over je eigen veiligheid, al moet je er altijd rekening mee houden dat mensen je misschien niet zien door laagstaande zon.”

Klik hier voor het filmpje met tips van Arjan.

Op onze website kun je bovendien meer informatie vinden over het onderhoud van je motor en Voortgezette Rijopleidingen (VRO-cursussen). 
 
Bron: ANP