Sport van het weekend


KNMV - 10 maart, 2013

Op het circuit van Si Racha heeft Jeffrey Herlings de eerste motocross Grand Prix van Thailand met overmacht gewonnen. In Assen werd de GP IJsspeedway verreden.

MX GP Thailand
De titelverdediger in de MX2-klasse was in de eerste manche veruit de snelste en werd met een voorsprong van meer dan veertig seconden op de Fransman Romain Febvre afgevlagd. In de Superfinale, waarin de beste twintig coureurs uit beide klassen aan de start kwamen, liet de Nederlander een ijzersterke indruk achter met een vierde plaats. Er had zelfs meer ingezeten voor Herlings die duelleerde om de derde plek met de MX1-coureurs Gautier Paulin en Clément Desalle, totdat hij in de voorlaatste ronde veel terrein moest prijsgeven. MX1-wereldkampioen Toni Cairoli was een klasse apart en bleef voor iedereen buiten bereik. In de tussenstand van het wereldkampioenschap nam de Italiaan de leiding over van Desalle.
Glenn Coldenhoff kwam minder goed uit de verf dan vorige week in Qatar en beeïndigde de GP van Thailand als zevende. In de Superfinale werd zijn tempo vertraagd doordat een kabel zich in zijn achterwiel had gedraaid.

Met de maximale score van honderd punten uit vier manches is Herlings meer dan ooit favoriet voor de derde GP van het seizoen, die op 1 april in Valkenswaard wordt verreden. Coldenhoff bezet met 63 punten de vijfde plaats in het klassement.
 
GP 5 en GP 6 IJsspeedway Assen
Na de eerste dag van het WK IJsspeedway in Assen stond Dmitri Koltakov op de eerste plaats. De Rus won al zijn heats en ging in de tussenstand na zeven heats zijn landgenoten Daniil Ivanov en Vitaly Khometsevich vooraf. De Nederlanders Sven Holstein (15e) en René Stellingwerf (16e) behaalden beiden twee WK-punten.

Zondagmiddag waren Koltakov en Ivanov weer volledig aan elkaar gewaagd in Assen. Met ieder twintig punten deelde het duo de koppositie aan het einde van het weekend. Holstein eindigde als beste Nederlander met drie punten en Stellingwerf voegde één punt aan zijn totaal toe. Met nog vier wedstrijddagen voor de boeg zijn Ivanov (118 pnt.) en Koltakov (115 pnt.) de voornaamste kandidaten voor de wereldtitel ijsspeedway.
  
Aan de vooravond van het WK-spektakel zorgde de Nederlander Ruben de Jong op vrijdag al voor een verrassing tijdens de wedstrijden voor de Roelof Thijs Bokaal. Hij werd tweede achter de Zweed Niklas Svensson en maakte zo een prachtig internationaal debuut.