Man spiekt tijdens theorie-examen


KNMV - 16 maart, 2013

Een 53-jarige man uit Bilthoven is woensdag tijdens zijn theorie-examen voor het rijbewijs betrapt op ‘spieken’. Er is aangifte tegen hem gedaan.

Hij had met plakband een smartphone en een headset op zijn lichaam geplakt, zodat hij vragen kon stellen en antwoorden kon horen, aldus de politie donderdag. De Bilthovenaar liep tegen de lamp, omdat hij zijn telefoon niet op ‘stil’ had gezet.
 
Fraude tijdens theorie-examens komt veel vaker voor, maar het CBR geeft geen exacte aantallen. “Elk fraudegeval is er een te veel”, aldus een woordvoerder. In alle gevallen wordt volgens hem aangifte gedaan. “De verkeersveiligheid is bovendien in het geding als iemand door middel van fraude slaagt.” Begin 2011 kreeg een examenkandidaat, die in Leiden werd betrapt op spieken, een taakstraf opgelegd van 60 uur.
 
Kandidaten horen vooraf dat bij spieken of andere onregelmatigheden aangifte volgt. “In elk theorielokaal zit apparatuur dat telefoonverkeer stoort. Mensen kunnen hun mobiele telefoons en andere spullen in lockers opbergen. Onze medewerkers zijn bovendien erin getraind om het gedrag van mensen goed in te schatten en te bepalen of degene op de pasfoto van een identiteitsbewijs ook echt de kandidaat is die het examen doet.” Gaat iemand toch in de fout dan kan het CBR hem of haar tijdelijk uitsluiten van de examens, afhankelijk van de omstandigheden.
 
Lees hier alles over het behalen van een motorrijbewijs via een KNMV-gediplomeerde motorrijinstructeur (KGI).
 
Bron: ANP