Indian onthult Thunder Stroke 111 V-twin


KNMV - 13 maart, 2013

Het Amerikaanse motormerk Indian heeft een nieuw motorblok gelanceerd tijdens de Daytona Beach Bike Week in Amerika. Het gaat om een luchtgekoelde V-twin van ruim 1800 cc.

De naam ‘Thunder Stroke’ betekent donderslag en belooft flinke klappen uit de twee cilinders. Het cijfer 111 slaat op het aantal ‘cubic inches’, de Amerikaanse inhoudsmaat. De cilinders staan onder een hoek van 49 graden, wat een klein beetje verschilt van de motorblokken van Polaris. Die zijn namelijk gebouwd onder een hoek van 50 graden.

Het blok werd helemaal vanaf nul ontworpen, met het oude V-twinblok van de Indian Chief uit 1948 als inspiratiebron. De ‘Thunder Stroke’ heeft twee kleppen per cilinder, die net als bij de oude Indians worden aangedreven door stoterstangen. Toch is het geheel verbazend modern, met ride-by-wire en elektronische injectie. De modernste tak van de Indian-familie levert maximaal 155.74 Nm aan koppel. Om de temperaturen niet te hoog op te laten lopen, heeft het blok een geïntegreerde oliekoeler.

De ‘Thunder Stroke 111’ verschijnt voor het eerst op de weg in het 2014-model, dat later dit jaar wordt gepresenteerd door Indian. Als voorproefje heeft Indian een replica gemaakt van de ‘Spirit of Munro’, de befaamde recordmotor van Burt Munro. Volgens Indian is de motor, die nog het meest lijkt op een jetvliegtuig, helemaal gebruiksklaar. In 2005 verscheen er een film over het leven van Munro, getiteld ‘The world’s fastest Indian’.

Indian werd opgericht in 1901. In 2011 beleefde het merk een herstart onder de vleugels van Polaris, dat inmiddels in Nederland een eigen modellenlijn op de markt brengt. Of Indian op termijn ook naar Nederland komt is niet bekend, al zijn er wel dealers in Frankrijk, Spanje en Zwitserland.

Kijk voor meer info op de website van Indian Motorcycle