IJsrace-circus komt naar Nederland


KNMV - 01 maart, 2013

Het IJsstadion van De Bonte Wever in Assen is van 7 t/m 10 maart het decor van het WK IJsspeedway 2013. Dit jaar strijden twee Nederlanders in het WK en zes voor de Roelof Thijs Bokaal.

Het is de derde ronde in de WK-cyclus, na Moskou en Togliatti. Het ijscircus dendert in volle vaart voorbij en niet alleen op het ijs, want een week later rijden de coureurs alweer in het Duitse Inzell. De vijfde en laatste ronde wordt verreden op 23 en 24 maart in het Zweedse Uppsala. Daarna zullen de ijsracefans weer een jaar moeten wachten op het volgende WK.

Voor Nederlandse motorsportliefhebbers betekent het een uitgelezen kans om deze bijzondere seizoenssport eens van dichtbij mee te maken. Het blijft fascinerend om de internationale helden met 80 kilometer per uur – met het stuur op het ijs – door de bochten te zien vliegen. Dit jaar wordt het extra spannend, omdat de Nederlandse coureurs René Stellingwerf en Sven Holstein meerijden. Bovendien strijden er nog zes andere Nederlanders mee voor de Roelof Thijs Bokaal, een internationale wedstrijd die op vrijdag wordt verreden.

Kans op succes

Stellingwerf rijdt de gehele WK-cyclus mee, dankzij een permanente Wildcard die hij heeft gekregen van de FIM. Geheel terecht overigens, want Stellingwerf greep net naast de rechtstreekse klassering voor dit seizoen. Sven Holstein kreeg zijn Wildcard speciaal voor Assen. Een fraaie beloning voor hem, na de vele trainingsuren in Rusland en Zweden dit jaar.

Mochten de beide Nederlanders een plekje veroveren tussen de 16 beste ijsspeedwaycoureurs van de wereld, dan kan de vlag uit. Gezien de Russische overmacht zou het een fantastisch resultaat zijn. De Oostenrijkers Franz ‘Franky’ Zorn en Harald Simon worden gezien als de enige niet-Russische kanshebbers om dit jaar tussen de eerste drie te eindigen.

Andere tegenstand zou moeten komen van Günther Bauer uit Duitsland, Stevan Svensson uit Zweden en Grzegorz Knapp uit Polen. Van de sympathieke Fin Antii Aakko hebben we voor dit seizoen afscheid moeten nemen, omdat hij onlangs zijn schouder heeft gebroken. Zijn plaats wordt ingenomen door de Tsjech Jan Klatovsky.

Roelof Thijs Bokaal

In deze internationale wedstrijd staan dit jaar maar liefst 6 Nederlanders aan de start. Simon Reitsma en Gerrit Schukken (overigens ook de trackreserves bij de WK) krijgen onder andere concurrentie uit eigen land van nieuwe talentvolle jonge coureurs. Na de vorig jaar georganiseerde opstapdag zijn er 4 coureurs overgebleven, die in december vorig jaar een trainingsstage in Zweden hebben gedaan. Voor hen is het nu zover om zich te meten met 18 Europese coureurs uit 8 andere landen. In totaal gaan 24 coureurs de strijd met elkaar aan in het spannende knock-out systeem. Reële kans dat een Nederlander het ereschavot mag betreden en een beker in ontvangst mag nemen, van niemand minder dan ijsspeedwaylegende Roelof Thijs.

IJsspeedway is bijzonder spectaculair. Op het rechte eind van de ijs-ovaal worden zelfs snelheden bereikt van circa 120 km/h. En dat alles zonder remmen, want die zijn op een ijsspeedwaymachine verboden. De enige manier om snelheid te minderen is afremmen ‘op de motor’. Door de enorme compressie van de eencilinder 500cc-motoren staan ze wonderwel vrij snel stil.

Groot hart

Met zo’n 130 spikes in de voorband en zo’n 200 in de achterband hebben de coureurs op het ijs een enorme grip. Speedwayen of driften is er dan ook niet bij. Goede snelle en tactische lijnen moeten er worden gereden, hetzij in de binnenbocht hetzij – met grotere snelheid – door de buitenbocht. Komt nog bij hoe de bocht wordt aangesneden, want soms gaat het om centimeters. Welke coureur heeft het grootste hart?

Naast een hoeveelheid talent en een portie lef leer je dat door te trainen, heel veel te trainen. Daar zit hem voor de Nederlanders nu juist het probleem. Hebben ze in vele Russische steden heuse ijsspeedwayclubs, waarbij vol getraind wordt vanaf november, wij moeten het in Nederland doen met sporadische ijsmogelijkheden. Dat is de reden dat de coureurs van Nederlandse bodem naar het ijs toe moeten, meestal ergens op de Zweedse meren om daar de trainingsrondjes te maken. Jeugdige talenten worden in Rusland op de motoren gezet en leren daar al jong de kneepjes van het vak. Sommigen groeien uit tot profs, die leven met en van het ijsspeedway. Niet voor niets domineren de Russen al jarenlang het mondiale ijsspeedway. Des te knapper, dat de West-Europese coureurs nog zo ver komen.

Kijk voor veel meer informatie op www.ijsspeedway-assen.nl

Tussenstand WK:

Danill Ivanov 81
Dmitri Koltakov 74
Dmitir Khomitschevitsj 63
Pavel Tsjaika 48
Vitlali Khomitsevitsj 42
Eduard Krysov 41
Franz Zorn 38
Harald Simon 35
Stefan Svensson 25


Programma 7 t/m 10 maart, IJsstadion De Bonte Wever Assen

donderdag 7 maart  19.00 uur  Training Roelof Thijs Bokaal
vrijdag 8 maart  09.00 uur  Training WK
vrijdag 8 maart  19.00 uur  Race Roelof Thijs Bokaal (24 heats)
zaterdag 9 maart  19.00 uur  Race WK (23 heats)
zondag 10 maart  14.00 uur  Race WK (23 heats)