Herlings wint eerste heat in Qatar


KNMV - 02 maart, 2013

Jeffrey Herlings heeft in de eerste heat van de Grand Prix in Qatar meteen spijkers met koppen geslagen. De Brabander kwam als beste MX2-rijder over de finish. Beste MX1-rijder was Clément Desalle.

Herlings verrast vriend en vijand, want vier dagen voor de Grand Prix van Quatar liet hij via Twitter nog weten dat hij zich flink had bezeerd in Lommel. Met een zwaar gekneusd been en een kapotte knie verwachtte de Brabander hooguit een plaatsje in de top vijf te behalen op Losail. Pijnlijk zou de race volgens hem zeker worden.

Voor de eerste twee Grand Prix-wedstrijden van 2013 is het systeem van de MX GP’s drastisch op de schop gegooid door de FIM en promotor Youthstream. Zo starten de MX1 en MX2 tegelijk. Per heat rijden er 40 rijders mee: 15 MX1-rijders, 15 MX2-rijders en 10 ‘aanvullende rijders’. Bij deze laatste groep maakt het niet uit of ze MX1 of MX2 rijden.

De beste 18 rijders uit de MX1-klasse en de beste 18 rijders uit de MX2-klasse gaan meteen door naar de ‘Super Final’, de andere rijders komen nog een keer tegen elkaar uit in een gecombineerde ‘Last Chance’-heat. De beste twee MX1-rijders en de beste twee MX2-rijders uit deze herkansing gaan op hun beurt ook door naar de Super Final. Daarmee komt het totaal aantal deelnemers aan de Super Final weer op 40.

De Super Final is ook gecombineerd, wat betekent dat ook daar de MX1 en MX2 tegelijk op het circuit rijden. Wel wordt er per klasse gekeken wie als beste over de finish komt.

Zodra er meer bekend is over de Super Final, volgt er hier meer informatie.

De volgende Grand Prix zal plaatsvinden op zondag 10 maart op het circuit van Si Racha in Thailand.

Klik hier om de onboard camera-beelden van de crash van Jeffrey in Lommel te bekijken.
 
Resultaten eerste heat MX2 (250)
1. Herlings, Jeffrey
2. Coldenhoff, Glenn
3. Charlier, Christophe
4. Febvre, Romain
5. Ferris, Dean
6. Lupino, Alessandro
7. Tixier, Jordi
8. Lieber, Julien
9. Pocock, Mel
10. Butron, Jose
Overig: 11. Petrov, Petar 12. Banks-Browne, Elliott 13. Desprey, Maxime 14. Kullas, Harri 15. Tonkov, Alexander 16. Olsen, Stefan Kjer 17. Fors, Kevin 18. Nicholls, Jake
 
Resultaten eerste heat MX1 (450)
1. Désalle, Clement
2. de Dycker, Ken
3. Cairoli, Antonio
4. Paulin, Gautier
5. Bobryshev, Evgeny
6. Strijbos, Kevin
7. Searle, Tommy
8. Simpson, Shaun
9. Goncalves, Rui
10. Guarneri, Davide
Overig: 11. Nagl, Maximilian 12. Frossard, Steven 13. Boog, Xavier 14. Leok, Tanel 15. Roelants, Joel 16. Barragan, Jonathan 17. van Horebeek, Jeremy 18. Philippaerts, David