Scott Deroue ten val in Red Bull Rookies race


KNMV - 28 juni, 2013

Geruime tijd was er zicht op Nederlands succes, met Scott Deroue aan de leiding in de Red Bull Rookies. De uit Nijkerkerveen afkomstige coureur kwam echter ten val, waarna Karl Hanika er met de winst vandoor ging.

De KNMV-selectierijder maakte een bliksemstart vanaf zijn tweede startplaats en dook met een paar motorlengtes voorsprong als eerste de Haarbocht in. Hier kreeg hij al snel bezoek van het aanstormende veld van jonge racecoureurs, maar desondanks wist Deroue de leiding enkele ronden in handen te houden.
 
Achter de rug van Deroue rekende Darryn Binder al in de eerste ronde af met Bradley Ray. De Zuid-Afrikaan stuurde bij het aanremmen van De Bult opeens naar links en veegde daarbij het voorwiel van Ray weg. Die schoot vervolgens haaks door het veld en ging hard onderuit. Het was een geluk dat er niet meer coureurs in zijn val werden meegesleept.

Vooraan had Deroue inmiddels bezoek gekregen van Karel Hanika. De Tsjech passeerde hem, maar de Nederlander kon goed in de slipstream blijven. Samen sloegen ze een gat op de concurrentie, en alleen de opstomende Italiaan Stefano Manzi kon aansluiten.
 
De drie vochten het enkele ronden met elkaar uit, waarbij zowel Manzi, Hanika als Deroue de leiding in handen namen. Met nog zeven ronden te gaan remde Deroue echter te hard aan voor de Haarbocht en schoof onderuit. Hierna kon hij zijn weg niet meer vervolgen, en de droom van een overwinning op Assen moet voorlopig in de ijskast.

Hierdoor mochten Hanika en Manzi het uitmaken voor de overwinning. Door het uitvallen van Deroue had de eenzame Jorge Martin inmiddels de derde plaats in handen gekregen. Met nog drie ronden te gaan gaf Hanika vanit leidende positie een signaal naar Manzi dat die mocht passeren, maar de Italiaan liet merken dat hij goed zat op de tweede plaats. Hierop gooide de Tsjech het gas volledig dicht om de Italiaan te dwingen hem te passeren.

Een ronde later probeerde Manzi hetzelfde kunstje bij Hanika, maar dat mislukte. Hierop besloot Manzi het te gokken op een goede afloop in de laatste GT-bocht, maar de nerveus-ogende Italiaan remde te laat en ging door eigen schuld onderuit. Zo kreeg Hanika de overwinning toegespeeld, en mocht Jorge Martin als tweede mee naar het podium.

In een vierstrijd voor wat uiteindelijk de derde plaats bleek, trok Marco Ramirez aan het langste eind. Hij wist in een spannend duel zijn concurrenten Weaving, Roberts en Perez achter zich te houden.

Tijdens de racedag van de 83ste Dutch TT krijgt Scott Deroue een nieuwe kans. Dan rijden de jonge mannen in de Red Bull Rookies Cup hun tweede wedstrijd van het weekend.

Bron: Racesport.nl