Rossi oogst applaus met zege in TT


KNMV - 29 juni, 2013

Valentino Rossi heeft zaterdag de 90.000 bezoekers van de TT in Assen in vervoering gebracht. De racende legende uit Italië won eindelijk weer eens een Grand Prix in de MotoGP. De 34-jarige negenvoudig wereldkampioen moest er bijna 1000 dagen op wachten.

De jonge Spanjaard Marc Márquez reed naar de tweede plaats. Hij hield nog net de onstuimige Brit Cal Crutchlow achter zich. De meeste bewondering ging uit naar Jorge Lorenzo. De Spaanse regerend wereldkampioen verbeet de pijn en reed met een gebroken sleutelbeen naar de vijfde plaats.

Rossi keerde dit seizoen na twee mislukte jaren bij Ducati terug bij het fabrieksteam van Yamaha. Hoezeer hij met die motor is vertrouwd, bleek zaterdag. Vanaf de start rukte ‘Vale’ in rap tempo op naar de eerste plaats. Dominant als vanouds scheurde hij naar de overwinning.

De laatste winst van Rossi dateerde van 2010, toen hij de Grand Prix van Maleisië won. Zijn vorige zege in de TT was in 2009. Het was destijds zijn 100e. De nieuwe zege in Assen is zijn 106e.

Yamaha noemde Lorenzo een ‘man van staal’, omdat hij het met een metalen plaat en acht schroeven in zijn kapotte sleutelbeen aandurfde om te starten in de TT. Slechts 35 uur eerder was hij in een ziekenhuis in Barcelona geopereerd. De bikkel toonde zich een medisch wonder door een vlekkeloze race af te werken. Hij begon als 12e en eindigde op de keurige vijfde plek. Goed voor 11 WK-punten en slechts 2 punten minder dan klassementsleider Dani Pedrosa, die als vierde over de meet kwam.

Pedrosa had wel een flitsende start. Vanaf de vijfde positie schoot hij op zijn Honda naar voren en lag na de eerste ronde aan de leiding. Toen Rossi in de zesde van de 26 af te leggen rondes op het Drentse circuit voorbijkwam, verloor Pedrosa steeds meer snelheid. Eerst kwam Márquez over hem heen, daarna ook Crutchlow nog. De Brit, die voor het eerst in zijn MotoGP-carrière van poleposition was vertrokken, viel in de slotfase Márquez nog aan, maar zijn drieste poging mislukte.

In de WK-stand heeft Pedrosa na zeven GP’s nu 9 punten voorsprong op Lorenzo: 136 om 127. Márquez heeft er 113.

Bron: ANP.