Rome overspoeld door Harley-Davidsonrijders


KNMV - 14 juni, 2013

In heel de wereld viert de beroemde Amerikaanse motorbouwer Harley-Davidson zijn 110-jarig bestaan. In Europa verzamelen zich tienduizenden motorrijders vanaf donderdag in Rome, waar het jubileum 4 dagen gevierd wordt. Onder hen zijn honderden Nederlanders.

Hoogtepunt van de festiviteiten zal voor velen waarschijnlijk zondag de pauselijke zegening zijn van bijna 1000 motoren op het Sint-Pietersplein. Een loterij heeft uitgewezen welke deelnemers met hun motor tot de gelukkigen behoren. Vanaf zijn raam zal de paus, gedurende het Angelusgebed, zijn zegen uitspreken over de gelovigen op het plein en over de motoren.

Vanuit Nederland zijn honderden motorrijders vertrokken naar de Italiaanse hoofdstad. De meesten reizen op eigen initiatief, dus de organisatie kan niet inschatten hoeveel Nederlanders er precies meedoen. De Belgische organisatie laat weten dat de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans ook op zijn Harley afreist naar Rome.

In de badplaats Ostia, buiten Rome, is een ‘Harley Village’ ingericht. Er zullen onder meer concerten zijn van Adam Ant, Bonnie Tyler, TriggerFinger en Mike and the Mechanics. Bij het Olympisch Stadion worden motoren geshowd, gadgets verkocht en optredens gehouden.
Zaterdag vertrekt een stoet motoren onder politiebegeleiding vanuit Ostia naar het centrum van Rome. Voor veel motorrijders zal deze parade van ongeveer 50 kilometer een hoogtepunt zijn.

Maar katholieke motorfans zullen vooral naar het Vaticaan trekken. Vrijdag wonen veel deelnemers de kerkdienst in de Sint-Pietersbasiliek bij en zondagmorgen parkeren bijna 1000 Harley-bezitters hun motor in de Via della Conciliazione, bij het Sint-Pietersplein, voor de pauselijke zegening. De festivaldagen kunnen gevolgd worden via twitter op hashtag #HD110ROME.

Bron: ANP.