Onbezorgd naar de TT!


KNMV - 27 juni, 2013

Als je dit weekend op je motor naar de TT gaat, is de kans groot dat je in een politiefuik terechtkomt. Wij vroegen aan de KLPD waar zij op letten en waar jij het beste op kunt letten.

Frans Zuiderhoek, woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), benadrukt dat er tijdens en rondom de TT diverse politie-eenheden actief zijn, die dit jaar opereren als één nationale politie. De controles houden aan tot en met zondag en de kans is volgens Zuiderhoek “reëel” dat je te maken krijgt met een opvallend dan wel onopvallend surveillanceteam, al dan niet voorzien van videoapparatuur.

Tips:

  • Controleer de staat van je banden
  • Zorg dat je motor de geluidsnormen niet overschrijdt (dB-killers monteren!)
  • Monteer een goed leesbare kentekenplaat
  • Check je motor op technische onvolkomenheden
  • Draag goede (opvallende) motorkleding
  • Zorg dat je met een goede helm onderweg bent
  • Zet je verlichting aan
  • Tussen de file doorrijden mag wel, tripleren niet (tussen sneller rijdend verkeer doorsteken)
  • Haal niet rechts in
  • Maak geen wheelies (of stoppies)

Tijdens de TT is de politie op een aantal plaatsen nadrukkelijk aanwezig. Een goed voorbeeld hiervan is de politiefuik op de A28, maar ook in Hoek van Holland en IJmuiden zijn er (alcohol)controles voor TT-gangers die vanuit Groot-Brittannië komen. Daarnaast wordt er gecontroleerd op de wegen van en naar Assen, bijvoorbeeld in Noord-Holland en op de Afsluitdijk.

Zuiderhoek is overigens prima te spreken over het gedrag van de meeste motorrijders. “Er wordt de laatste jaren door steeds meer motorrijders beheerster gereden. Dit komt ook door de vooraankondigingen onder andere op het circuit. Het merendeel gedraagt zich normaal.”

Nog een paar tips: op zondag wordt er rond Assen gecontroleerd op alcohol. In het verleden is volgens Zuiderhoek gebleken dat ‘restalcohol’ een aantal TT-gangers, die pas op zondag naar huis gingen, heeft opgebroken. Hoe meer glazen je drinkt, des te langer het duurt voordat de alcohol weer uit je systeem is.

Op slot

De politie adviseert ook om je motor goed op slot te zetten. Vorig jaar werden er zo’n twintig motoren van TT-bezoekers gestolen. Dat gebeurde vooral bij hotels in de drie noordelijke provincies. De politie probeert dit jaar met extra toezicht en preventie zoveel mogelijk de diefstallen te voorkomen. De hoteleigenaren zijn door de politie gevraagd hun gasten te adviseren om hun motoren zo goed mogelijk op slot te zetten.

Kijk voor meer informatie op http://www.politie.nl/nieuws/2013/juni/26/00-tt-assen-veilig-feest.html