Hogeschool Leeuwarden wint VVN Hogescholencompetitie


KNMV - 13 juni, 2013

Tijdens de finale van de Hogescholencompetitie van Veilig Verkeer Nederland op maandag 10 juni 2013 is de campagne VIKS van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden verkozen als winnende campagne.

In een strijd tussen zes studententeams van drie hogescholen kwamen de studenten uit Leeuwarden als winnaar uit de bus.

VIKS

De studenten hebben van Veilig Verkeer Nederland de opdracht gekregen om een campagne te bedenken die jongeren motiveert om verkeersonveilige situaties te melden bij het Meldpunt Veilig Verkeer. “Wij hebben ervoor gekozen om een vergelijking te maken tussen veilige seks en veilig verkeer. In beide gevallen maak je het zelf veilig. ‘VIKS’ staat voor Veiligheid In Kritieke situaties. Door een melding te doen bij het Meldpunt Veilig Verkeer kun je verkeersonveilige situaties ‘viksen’, aldus de studenten.

Zowel de vakjury als de jongerenjury was enthousiast. Rob Stomphorst, woordvoerder bij Veilig Verkeer Nederland en tevens juryvoorzitter: “Het campagneconcept gaat uit van een positieve benadering om het gedrag van weggebruikers te beïnvloeden. De studenten hebben zich duidelijk verdiept in hoe gedragsverandering bij mensen werkt en hoe ze de doelgroep kunnen motiveren. Bovendien is het een haalbaar plan met een realistische begroting”.

Jongeren betrekken bij verkeersveiligheid

De ervaring leert dat tot nu toe bij het Meldpunt Veilig Verkeer voornamelijk meldingen binnenkomen van verkeersdeelnemers in de leeftijdscategorie 25 tot 60 jaar. De doelgroep 16- tot 24-jarigen blijft hierin achter. En dat is ontzettend jammer, want ook deze doelgroep maakt veel kilometers en komt ongetwijfeld onveilige verkeerssituaties tegen.

Veilig Verkeer Nederland beschouwt jongeren in het verkeer als een belangrijke aandachtsgroep. “In deze finale is weer gebleken dat studenten op een heel andere manier naar verkeersveiligheidthema’s kijken dan wij zelf gewend zijn. Het levert ons nieuwe inzichten op die we kunnen toepassen in ons werk”, aldus Rob Stomphorst.

http://www.veiligverkeernederland.nl
 
http://www.meldpuntveiligverkeer.nl
 
Bron: ANP