Nederlands talent in de TT


KNMV - 24 juni, 2013

Voor de Nederlandse motorsportfans belooft het een mooie TT te worden dit jaar. Met twee wildcards, één vaste rijder in de Moto3, één Nederlander in de Red Bull Rookies Cup en natuurlijk het ONK Dutch Supersport met daarin een selectierijder – én vier zijspanequipes in de zijspanklasse (plus een gemengd Nederlands-Belgisch en een Duits-Nederlands zijspankoppel) is Nederland goed vertegenwoordigd.

Bondscoach wegrace Barry Veneman begeleidt selectierijders Bryan Schouten, Scott Deroue en Koen Meuffels en daarnaast Thomas van Leeuwen, die niet als selectierijder meedoet, maar wel zeer goede resultaten laat zien in de Dutch Moto3 op zijn zelfbouw EvL250-machine. Zowel Schouten als Van Leeuwen rijden dit jaar mee met een wildcard in de Moto3 op Assen. Veneman: “Hopelijk kunnen we Thomas op sleeptouw nemen in de begeleiding van Bryan, Scott en Koen.”

Bryan Schouten

Een van de meest veelbelovende talenten van dit moment is Bryan Schouten, die momenteel in het Spaanse CEV-klassement (Campeonato de España de Velocidad) uitkomt, een klasse waarin hij de broodnodige tegenstand krijgt die hij in het Duitse IDM-kampioenschap (Internationale Deutsche Meisterschaft) moest missen. “Het is echt opmerkelijk dat een Nederlandse coureur rondetijden neerzet die vergelijkbaar zijn met de top tien van de GP-wedstrijden”, aldus Veneman. “Zo’n rijder hebben we al tijden niet meer gezien en het is uniek dat er een Nederlander meerijdt met een wildcard die zulke goede prestaties levert.”

Belangrijke wedstrijd

Niet alleen voor Schouten is het een belangrijke wedstrijd, ook voor Scott Deroue is het de wedstrijd van het jaar. Bondscoach wegrace Barry Veneman kijkt dan ook met hooggespannen verwachtingen uit naar de TT van aankomend weekend. 

“We gaan alles op alles zetten om Scott op het podium te krijgen”, aldus Veneman, die het klappen van de zweep kent en de jongens ook kan begeleiden in de omgang met de pers, iets wat bij een groot evenement als de TT van Assen ook meespeelt. “Gelukkig hebben zowel Bryan als Thomas al eens een keer in de TT gereden en hebben ze ervaring. Het is belangrijk dat ze meteen vanaf de eerste training goed meerijden, anders wordt het gat met de concurrentie te groot.”

Scott Deroue

Scott Deroue rijdt dit jaar in de Red Bull Rookies Cup. “We hebben intensief met Scott getraind. Als iedereen met gelijke spullen rijdt, moet je leren om, als een fiets niet doet wat je wil, daaromheen te rijden. Scott pikt dat prima op. Ik hoop dat hij zijn laatste twee overwinningen in het IDM (waar Deroue rijdt op een Kalex KTM, die qua geometrie en opbouw behoorlijk verschilt van de productieracer, red.) mee kan nemen op de Red Bull Rookies-KTM.”

Koen Meuffels

Aankomend TT-weekend wordt de eerste kennismaking van de jonge Brabander Koen Meuffels met het ONK-veld in het ONK Dutch Supersport. In de OW (Open Wegrace) Cup heeft Meuffels al laten zien dat hij strijdlustig is en constante rondetijden kan rijden. “Het wordt interessant om te zien waar Koen staat ten opzichte van de ONK-rijders”, aldus Veneman. “Koen is dankzij zijn training lichamelijk al iets sterker dan begin dit jaar. Door onze agenda’s hebben we hem tot nu toe nog niet live in actie kunnen zien. Het TT-weekend wordt het eerste echte weekend, waarin we hem met raad en daad bij kunnen staan.”

Naast het jonge talent verschijnt uiteraard de vaste Moto3-rijder Jasper Iwema aan de start. De eerder genoemde zijspanequipes zijn Bennie Streuer – Geert Koerts, Kees Kentrop – Danny de Haas, Jarno Keppel – Arjen Portijk en Hilbert Talens – Ilse de Haas. Daarnaast rijdt John Smits in de TT met een Belgische bakkenist (Gunter Verbrugge) en rijdt de Nederlandse bakkenist Jeffrey Verhagen mee met de Duitser Christian Ruppert.

Wil je op de hoogte blijven van de bevindingen van de bondscoach? Je leest er meer over op zijn Twitteraccount @TalentKNMV!