Zomertips voor de motorrijder


KNMV - 23 juli, 2013

Het is niet alleen schitterend strand- en terrasweer, ook veel motorrijders stappen met deze hoge temperaturen nog altijd op de motor. Met de volgende tips blijf je toch een beetje koel op je tweewieler.

Open vizier? Bescherm je ogen

Met open vizier rijden geeft extra verkoeling. Zorg dan wel voor een (kunststof) zonnebril zodat je ogen beschermd zijn tegen insecten en opspattende steentjes. Sowieso is een zonnebril een aanrader met het felle zonlicht; je ogen worden veel minder snel vermoeid.

Doorwaaikleding

Wist je dat er naast korte zomerhandschoenen en laarzen met extra ventilatie, ook speciale doorwaai motorjassen en –broeken verkrijgbaar zijn? Vraag er naar bij je motorzaak. Controleer wel of de kleding is voorzien van CE-protectie en koop motorkleding niet te groot. Je hoeft er tenslotte niet in te kunnen sporten. Te grote kleding wappert bovendien in de wind en de mouwen zitten vaak voor de spiegels.

Motorspijkerbroek

Met temperaturen die de 30 graden celsius voorbij gaan kan de verleiding groot zijn om de motorbroek voor een eenvoudige spijkerbroek te verruilen en de handschoenen eveneens thuis te laten. Het behoeft bijna geen uitleg dat bij een eventuele val een mooie gave huid niet zo gaaf blijft, nadat het hardhandig in aanraking is gekomen met het ruwe asfalt vol met losse steentjes. Voor de modebewuste motorrijder zijn er met kevlar versterkte motorspijkerbroeken te koop. Deze broeken zijn veelal voorbereid op knieprotectie, die meestal los kan worden bijgekocht.

Motorkleding beschermt overigens niet alleen bij een val, maar weert ook insecten en zorgt voor comfort bij onverwachte regen of bij kou in de vroege ochtend of late avond.

Voldoende vocht

Neem een flesje water mee of stop onderweg regelmatig om vocht bij te tanken.

Koelvest

Een koelvest kan extra verkoeling bieden. Voorbeelden van koelvesten zijn de HyperKewl CoolVest of de Macna Dry Cooling Vest. Deze draag je onder je motorkleding, dicht op je huid.

Onderkleding

Speciale thermo-onderkleding, verkrijgbaar bij de motorzaak, zorgt ervoor dat je huid droog blijft. Wel zo makkelijk als je je motorpak weer uittrekt.