Zelf TT-nostalgie snuiven met Tour de TT


KNMV - 05 juli, 2013

Er zijn concrete plannen om de twee oude TT-circuits te bewegwijzeren, zodat ze als route kunnen worden gereden. De organisatoren mikken op 2014.

Door de twee circuits bovendien met elkaar te verbinden, ontstaat een belevingsroute die motorrijders het ultieme historische TT-gevoel geeft.

De verwachting is dat de Tour de TT, met een totale lengte van een kleine 65 kilometer, voor het eerst in het voorjaar van 2014 kan worden gereden. Daar is overigens nog wel wat voor nodig, want er wordt naarstig gezocht naar financiers voor het project.

De route voert zoveel mogelijk over de wegen die tijdens de eerste 24 edities van de Tourist Trophy in het circuit waren opgenomen. De route is bestemd voor motorrijders, maar ook voor fietsers wordt een aparte bewegwijzering aangebracht.

Tot 1955, toen het huidige en later weer ingekorte circuit in gebruik werd genomen, werd de TT verreden op aanzienlijk langere circuits. De eerste editie van de TT voerde de 27 coureurs over een circuit met een lengte van 28,4 kilometer. Het circuit lag in de driehoek Rolde-Borger-Schoonloo en bestond uit klinker- en zandwegen. Dit circuit werd maar een jaar gebruikt. Tussen 1926 en 1955 werd de TT verreden op een 16,5 lang circuit bij Assen en Laaghalen. Saillant detail: de huidige plek van start- en finish werd toen al in gebruik genomen.