Van der Mark wint 8 uren Suzuka


KNMV - 27 juli, 2013

Michael van der Mark heeft de fameuze 8 uren van Suzuka voor het WK endurance gewonnen! Hij is daarmee de eerste Nederlander die erin is geslaagd om deze prestigieuze race op zijn naam te schrijven.

Van der Mark vormde een team met de Japanner Takuma Takahashi en de Engelsman Leon Haslam en dit sterke trio kwam uit voor Musashi RT Harc-Pro, op een Honda CBR1000RR. De 8 uren van Suzuka geldt in Japan als het voornaamste race-evenement op twee wielen waar door alle fabrieken groot wordt uitgepakt. Voor Van der Mark was het optreden in Suzuka een dubbel debuut, want zowel het circuit als de zware endurance-Honda waren nieuw voor hem.

Met de derde startplaats, die Van der Mark tijdens de training op zaterdagmorgen had gerealiseerd, had het team een uitstekende uitgangspositie verworven. Ze namen de leiding in de 57ste ronde, toen koploper Kiyonari van het FCC TSR-team ten val kwam, en stonden deze niet meer af. 
 
De winnaars in reden in acht uren in totaal 214 ronden en werden op de tweede plaats gevolgd door Tsuda, Brookes en Aoki op een Yoshimura-Suzuki. Op de derde plaats eindigde de Team Kagayama met Kevin Schwanz, Noriyuki Haga en Yukio Kagayama zelf.

De carrière van Michael van der Mark heeft met dit internationale succes een opmerkelijke vlucht genomen. Vorig jaar won hij voor de renstal van Ten Kate nog de Europese titel in de Superstock 600-klasse, waarna de 20-jarige Rotterdammer dit seizoen debuteerde in het wereldkampioenschap Supersport en bij zijn eerste optreden in Australië al een podiumplaats voor zich opeiste. Door zijn overwinning in Japan is Michael regelrecht in de voetsporen getreden van zijn vader Henk, die samen met Dirk Brand in 1984 eerste werd in de 24 uren van Le Mans.

YouTube-filmpje met racefragmenten:

//www.youtube.com/embed/pOmTJdQeDYA