Topweekend in WK en EK Motocross


KNMV - 07 juli, 2013

De Nederlandse rijders hebben dit weekend sterk gepresteerd in diverse wedstrijden voor het WK en EK Motocross.

In de WK MX2 in Kegums (Letland) voegde Jeffrey Herlings de elfde GP overwinning op rij toe aan zijn unieke serie van 2013. Hiermee evenaarde hij het recordaantal van 27 GP zeges van een Nederlandse motocrosser, dat vele jaren op naam stond van Dave Strijbos. Glenn Coldenhoff reed een sterke eerste manche, waarin hij als derde over de finish kwam. In de tweede manche moest Coldenhoff direct na de start terug naar de pits om een schakelpedaal te vervangen, dat in het gedrang in de eerste bocht was afgebroken. Hij vertrok met grote achterstand en wist toch nog negentiende te worden. In de MX1 klasse wist Herjan Brakke in de tweede manche 2 WK punten te halen met een negentiende plaats (in de eerste manche kwam hij ten val en eindige als vijfentwintigste).

Bij de WK Zijspanmotocross in Iffendic (Frankrijk) was Etienne Bax met zijn Letse bakkenist Kaspars Stupelis in beide manches te sterk voor de concurrentie. Zij maakten hiermee punten goed op WK-leiders Adriaenssen en Van den Bogaart, die na een tweede plaats in de eerste manche slechtste zevende werden in de tweede manche.

In de finale van het EK MX2 in Kegums (Letland) is Ceriel Klein Kromhof op een derde plaats geeindigd. Klein Kromhof reed lang aan de leiding maar zag in het tweede deel van de wedstrijd Jeremy Seewer en Valentin Guillod passeren en werd derde. Mike Kras reed een sterke race en werd zevende. Er waren ook EK punten voor Brian Bogers (10), Micha Boy de Waal (11), Luca Nijenhuis (18) en Rene Albers (19).

De finale van het EK 125cc in het Letse Kegums is gewonnen door thuisrijder Pauls Jonass. Freek van der Vlist wist lang in de buurt te blijven van Jonass maar kon het gat helaas niet dichten en kwam op een tweede plaats over de finish. Calvin Vlaanderen werd vierde, Davy Pootjes zevende. Nog drie Nederlanders kwamen tot scoren: Joel van Mechelen (10), Max Engelen (11) en René de Jong (19).  
  
In Randers (Denemarken) was vandaag de vijfde en laatste selectiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap Noord/West. Vier Nederlanders hebben zich voor de finale op 25 augustus in Engeland weten te kwalificeren: Roan van de Moosdijk (85cc), Noud van Kraaij (85cc), Raivo Dankers (65cc) en Stef Karssemakers (65cc).

?