Overzicht MRB-regels klassiekers


KNMV - 18 juli, 2013

Eerder dit jaar bereikten de diverse brancheorganisaties een compromis met de regering betreffende de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) voor klassiekers. De regeling wordt niet afgeschaft, maar per 1 januari 2014 wel ingeperkt. Wij zetten de nieuwe regels voor je op een rij.

Alle voertuigen van 40 jaar en ouder zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Klassieke voertuigen met een benzinemotor van 1987 of ouder, maar jonger dan 40 jaar, komen in aanmerking voor een overgangsregeling. Voor deze categorie moet vanaf 1 januari 2014 een kwarttarief van de motorrijtuigenbelasting worden betaald met een maximum van 120 euro per jaar. Wel geldt de beperking dat deze voertuigen in december, januari en februari niet de weg op mogen.

Voertuigen met dieselmotor of lpg-installartie ouder dan 1987 en jonger dan 40 jaar komen niet in aanmerking voor de overgangsregeling. Voor deze twee brandstoffen betalen eigenaren vanaf 1 januari 2014 het volledige tarief voor de motorijtuigenbelasting totdat de voertuigen 40 jaar oud zijn. Pogingen van de oppositie om diesel en lpg onder de overgangsregeling te laten vallen, zijn vooralsnog op niets uit gelopen.

MRB-regels klassiekers op een rij (per 1 jan 2014)

 

leeftijd voertuig brandstof mrb
ouder dan 40 jaar benzine/lpg/diesel volledig vrijgesteld
tussen 1987 en 40 jaar benzine kwarttarief (max. 120 euro/ jaar), verplichte winterstop
tussen 1987 en 40 jaar lpg/diesel volledig tarief
jonger dan 1987 benzine/lpg/diesel volledig vrijgesteld vanaf 40 jaar, geen overgangsregeling

De regels gelden voor alle mrb-plichtige voertuigen, dus personenauto’s, motorfietsen, bestelauto’s en vrachtauto’s.

Bron: BOVAG-krant.