Hoe zit de nieuwe kentekencard in elkaar?


KNMV - 31 juli, 2013

Vanaf 2014 ontvang je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor, auto of een ander motorvoertuig niet langer een papieren kentekenbewijs. In plaats daarvan ontvang je een hard plastic exemplaar op handzaam creditcardformaat. Hoe ziet dat er precies uit en wat verandert er voor jou als consument?

Allereerst ontvang je je kentekenbewijs niet langer uit handen van de dealer, maar vind je deze op de eerstvolgende bezorgdag na de tenaamstelling in je brievenbus. In de tussentijd hoef je de card niet aan de politie te kunnen tonen, want zij kunnen online de actuele gegevens checken in het kentekenregister van de RDW.

Geen overschrijvingsbewijs

Verder is het overschrijvingsbewijs voltooid verleden tijd, want deze wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een 9-cijferige code. Het eerste deel van de code (4 cijfers) wordt bij de tenaamstelling verstrekt, het tweede deel (5 cijfers) zit bij  het kentekenbewijs dat je wordt toegestuurd. De code is nodig bij het overschrijven, maar ook bijvoorbeeld bij schorsen of uitvoer.

Verdwijnt het papieren kentekenbewijs per 2014 direct? Nee, want gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Dat betekent dat je, naar verwachting van de RDW, nog vijf jaar lang ook papieren kentekenbewijzen kunt tegenkomen. Hoe de laatste papieren kentekenbewijzen uit de roulatie gaan, wordt later bepaald. Bezitters van oldtimers mogen hun papieren of linnen documenten behouden. Zij krijgen er een kentekencard plus tenaamstellingscode naast, die ze nodig hebben bij formele handelingen.

Waarom verdwijnt het papieren kentekenbewijs?

Het verdwijnen van de zelfstandige postkantoren, luidde het begin van het einde van het papieren kentekenbewijs in. Het postkantoor was een veelgebruikte locatie om een kenteken op naam te zetten of over te schrijven. Toen deze locaties verdwenen, was dat het teken voor de overheid om de overheidsdiensten verder te digitaliseren en gebruiksvriendelijker te maken. Bovendien wilde men voertuigcriminaliteit tegengaan en het kentekenbewijs beter beveiligen. Een kentekencard dat centraal wordt aangemaakt en uitgegeven was de eerste keus. Bovendien past het bewijs straks in je portemonnee!

Bekijk hier de specifieke kenmerken van de nieuwe kentekencard (PDF).

Ga naar www.rdw.nl voor nog meer informatie.

Bron: RDWijzer.