“Het publiek moet weer van ons gaan houden”


KNMV - 12 juli, 2013

De actie ‘Zijspannen terug bij de TT’ vond gehoor bij TT Circuit Assen. Na jarenlange afwezigheid, reden de zijspannen op de TT-vrijdag een race meetellend voor het WK Zijspan. De teams zijn er blij mee en hopen ooit weer deel uit te maken van het raceprogramma op de zaterdag. “Het publiek moet weer van ons gaan houden”.

Het is vrijdag 29 juni 2012. Aan de vooravond van de TT gaat de TT Night ride van start met enkele bijzondere zijspancombinaties, waaronder een oldtimer BSA zijspan en de wegrace zijspancombinatie van Bennie Streur. Vader Egbert Streuer, oud wereldkampioen zijspan en TT-winnaar, is medeverantwoordelijk voor de actie ‘Zijspannen terug bij de TT’ en mobiliseerde ook andere bekende personen uit de zijspanwereld. Zo rijden ook Hilbert Talens en Wiggert Kranenburg, Ballie de Haas en Jaap Geerts en de TT-taxi van omroep RTV Drenthe mee.

Overstag

Er is veel media-aandacht voor de actie en ook de zijspanfans roeren zich. Het TT Circuit gaat in december 2012 overstag. Na overleg met de FIM, Dorna en de KNMV wordt een race meetellend voor het WK zijspannen toegevoegd aan het kwalificatie- en raceprogramma op vrijdag. Jaap Geerts en Bennie Streuer reageren voor de camera van RTV Drenthe verheugd.

De KNMV sprak op de ochtend van de race met de huidige leiders in het ONK zijspan en vaste WK-deelnemers, Kees Kentrop en bakkenist Danny de Haas en met wildcardrijders en ook ONK-deelnemers Jarno Keppel en Arjan Portijk. De teams blikken vooruit op de race en filosoferen over de toekomst van zijspannen bij de TT.

Top 10

Hoewel Jarno Keppel en bakkenist Arjan Portijk in de kwalificatie (startpositie 11) problemen ervoeren als gevolg van een defecte snelschakelaar, is er bij de mannen van het Keppel Sidecar Team op de vroege ochtend ogenschijnlijk geen spoortje van stress te bespeuren. In de tent op de geïmproviseerde WK zijspanpaddock gesitueerd op het asfalt van de TT Junior Track, wordt rustig aan het span gesleuteld en wordt direct tijd vrijgemaakt voor een praatje in de teamcamper. De heren mikken op een top 10-positie tijdens de race. Bestuurder Jarno Keppel lachend: “Of top 5? Maar realistisch is top 10.”

Keppel is er van overtuigd dat de terugkeer van de zijspannen bij de TT goed is voor de sport. “Het zou nog beter zijn als ze het op de zaterdag doen. Zoals het vroeger ook altijd was, aan het einde van de dag. Maar het is een begin en we staan er in ieder geval weer bij.” Arjan vult aan: “We moeten straks met z’n allen een mooie race laten zien. Dan hopen we dat de organisatie en het circuit er ook van overtuigd zijn dat de zijspannen er gewoon bij horen.  Je hoort het ook om je heen, iedereen mist het wel op een bepaalde manier. Mensen bleven altijd voor de zijspannen. Dat hoor je constant terugkomen.”

Kwestie van gunnen

Twee campers verderop staat de bus van het Connect-Roke raceteam.  Als vaste deelnemers aan het WK zijspan mikken Kees Kentrop en Danny de Haas op een eindklassering in de top 5, de race starten ze vandaag vanaf de achtste gridpositie. Bakkenist Danny: “Het is een kwestie van gunnen. Als de organisatie wil dat de zijspannen op zaterdag rijden, dan gebeurt dat wel.” De jonge, maar al ervaren bakkenist probeert bestuurder Kees ‘over de drempel’ te helpen om nog harder rond te gaan. Druk gebarend: “Het is alleen maar driften met zo’n ding. Al glijdend op drie wielen door de bocht en dan net voor de curbstones trekt ie ‘m recht. Dan moet het wel goed zitten tussen de oren met snelheden boven de 200 km/u”, aldus Danny.

De twee hopen vurig op een terugkeer naar de zaterdag, de dag waar de tv-camera’s op gericht zijn. Kees Kentrop: “De teams zijn afhankelijk van hun sponsors. Als zij kunnen zeggen ‘we rijden met de TT mee en het wordt uitgezonden’, dan zijn de beste sponsors bereid om daar iets meer voor te betalen en dat zorgt voor meer teams in het WK.” Danny de Haas vult aan: “Het niveau gaat dan ook omhoog. Iedereen wordt sneller. Hoe meer rijders je krijgt, hoe meer het niveau omhoog gaat. Dat is vroeger ook zo geweest.”

Positieve impuls

Met aantrekkelijke races waarin de zijspancoureurs een hoog niveau bereiken, moet het publiek blijven zitten en de sport weer meer media-aandacht krijgen. Danny: “Ik denk dat de TT wel een positieve impuls geeft, want er zitten nu vier, vijf teams bij de eerste 15.” Kees: “Ik hoop dat het publiek weer van ons gaat houden. Want er is toch redelijk veel publiek op de vrijdag en op de zaterdag helemaal natuurlijk.”

Wanneer de race om 18.00 uur van start gaat, lijkt het erop dat het publiek de zijspannen in haar armen heeft gesloten. De tribunes zitten nog goed vol, voller dan voorgaande jaren op de TT-vrijdag.  Op de grid staan maar liefst vier Nederlandse combinaties: Bennie Streuer/ Geert Koerts, Kees Kentrop/ Danny de Haas, Hilbert Talens/ Ilse de Haas, Jarno Keppel/ Arjan Portijk, plus nog de Nederlands/ Duitse combinatie van John Smits en Gunther Verbrugge.

Race-uitslag

Bennie Streuer wordt de best geklasseerde Nederlander met een vijfde plaats. Kees Kentrop en Danny de Haas rijden naar dezelfde plaats als hun positie in de tussenstand voor de wedstrijd: plaats zeven. De Nederduitse combinatie Smits/ Verbrugge wordt achtste en de Assenaren Hilbert Talens en Ilse de Haas leggen beslag op de dertiende positie. De TT-race loopt voor het Keppel Sidecare Team uit op een deceptie. Liggend op een negende plaats ontstaat er een mechanisch defect aan het motorblok en moet het span aan de kant gezet worden. Hoewel het team voor seizoen 2013, als enige doelstelling ‘meters maken’ heeft, is dit een teleurstelling. Jarno voor de race: “We doen niet mee voor het meedoen, daar zijn we te fanatiek voor.”

De Nederlandse WK-deelnemers krijgen kans op revanche tijdens de WK zijspanrace tijdens de MotoGP op de Sachsenring, dit weekend in Duitsland. De wereldtoppers komen overigens nog een keer naar Nederland: op zondag 4 augustus rijden zij tijdens de Gamma Racing Days opnieuw een race meetellend voor het WK.

Momenteel is nog niet bekend of de zijspannen ook in 2014 weer deel uitmaken van het TT-programma.