Franse rechter: namaak Vespa’s vernietigen

De Hoge raad in Parijs (Tribunal de Grande Instance) heeft uitspraak gedaan naar aanleiding van een juridische actie van de Piaggio Group om haar eigendomsrechten te beschermen tijdens de Salon de la Moto et du Scooter in 2011.
De rechters erkennen de eigendomsrechten van Piaggio op de vormgeving van de wereldberoemde Vespa-scooter. Als gevolg van de gerechtelijke uitspraak moeten 49 in beslag genomen scooters onmiddellijk worden vernietigd.
Deze scooters werden tentoongesteld tijdens de motor- en scootershow in Parijs. De getoonde scooters vormden een schending van de eigendomsrechten van Piaggio, oordeelde ook de rechter. Het bedrijf dat de namaak-Vespas toonde moet tevens alle gerechtskosten betalen. Met de gerechtelijke uitspraak achter de hand, bestuderen bestuurders van Piaggio Vespa BV nu de mogelijkheden om ook in de Benelux de strijd met de fabrikanten van imitatie-Vespa’s aan te binden.
Ook tijdens de Eicma-beurs vorig jaar gaven imitatie-Vespas aanleiding tot justitieel ingrijpen. De ‘Guardia di Fananza’, onderdeel van het Italiaanse Ministerie van Economie en Financiën, nam diverse uit China afkomstige imitatiemodellen in beslag. Twee van de vijf stands moesten gesloten worden omdat er geen andere, eigen, modellen getoond konden worden. Ook het jaar daarvoor waren er op de Eicma al imitatie-scooters geconfisqueerd, waaronder een kopie van de Piaggio MP3.
Country manager Alex van den Hoff: De Piaggio Group is met Vespa al tientallen jaren wereldwijd toonaangevend op het gebied van scooters. Consumenten mogen bij Vespa terecht vertrouwen op een hoog kwaliteitsniveau, een unieke merkbeleving en een onderscheidende vormgeving. Oneerlijke concurrentie en een verfoeilijke marktbenadering scheppen verwarring en het doet ons uiteraard zeer veel deugd dat wij de rechterlijke macht aan onze zijde vinden om die verwarring te bestrijden. Wij voelen ons door deze gerechtelijke uitspraak dan ook gesteund in onze strijd tegen de imitatie-Vespas van bedenkelijke kwaliteit en zijn actief aan het onderzoeken hoe wij deze, ook in Nederland en België, uit de markt kunnen laten verwijderen.