Achter de schermen: bondscoach Barry Veneman


KNMV - 24 juli, 2013

Voor de neus van bondscoach Barry Veneman liggen drie circuitplattegronden. Bovenaan elk exemplaar staat de naam van een Nederlandse coureur. Veneman schrijft zijn bevindingen van de warming up op en geeft die later door aan ‘zijn’ rijders tijdens de belangrijkste race van het jaar; de Dutch TT in Assen. “Eigenlijk ben je gewoon een derde set ogen.”

In het KNMV-kantoor op het TT Circuit met magnifiek uitzicht op start-finish, vertelt oud-coureur Veneman hoe die coaching van de Nederlandse coureurs tijdens de TT in z’n werk gaat.

Derde set ogen

Na afloop van een training, kwalificatie of warm-up bespreekt de bondscoach zijn bevindingen met de coureurs. Barry: “Eigenlijk ben je gewoon een derde set ogen (naast de coureur en z’n team, red.). Rins en Marquez waren heel snel in deze warming up. Daar kijk ik dan specifiek naar; wat doen zij nou anders dan wij dat doen?”. De bondscoach over Bryan Schouten. “Ik zit niet op die motor en heb nooit Moto3 gereden. Maar ik kan wel zien wat anderen anders doen en waar ze meer snelheid weghalen.” Mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er altijd nog de videobeelden die Veneman langs de baan maakt. Een plek waar hij overigens naar eigen zeggen vrijwel constant is.

Wildcardrijder en KNMV-selectierijder Bryan Schouten vertelt in z’n teamtruck op de TT-paddock over de begeleiding van de bondscoach: “In de laatste sector, van Mandeveen tot en met Geert Timmer, heeft hij mij drastisch verbeterd en kon ik gewoon een paar tienden pakken. Hij zie: ‘joh, daar verlies je wat en daar ook. Probeer zus en zo en als dat niet lukt, doe dan dit en dat’. Met die gedachte ga je de baan op.”

Spaans Open

Schouten wil graag de overstap naar het wereldkampioenschap Moto3 maken en is nog naarstig op zoek naar sponsoren. Zijn wildcarddeelname in Assen is een mooie kans om zich in de kijker te rijden en dat geldt zeker ook voor zijn deelname aan het Spaans Open. Dit stek bezette kampioenschap geldt als voorportaal voor de MotoGP. Schouten behaalde in Spanje al twee keer een podiumplaats.

Tijdens de wedstrijd in Albacete was Barry Veneman ook voor coaching aanwezig. Schouten vertelt enthousiast dat hij ‘drastisch vooruit’ ging op het gebied van insturen en rempunten. “ Het is mij echt positief bevallen. De samenwerking is goed en op het moment dat het echt niet gaat, dan zeg ik dat ook. We hebben echt lol gehad, plezier gemaakt en hard gewerkt.”

Meekunnen met de jongens

Of de overstap naar het WK Moto3 gaat lukken? Bryan Schouten glimlacht wanneer de vraag gesteld wordt. “Wie weet, maar ik heb geld nodig. Ik sta nu op het punt om door te moeten. De stap is er en die moet gemaakt worden, anders ben je te laat qua leeftijd. En als ik hier (in Assen, red.) kan laten zien dat ik mee kan met de jongens, dan moet het er wel aan zitten te komen.”

Bryan Schouten reed in de TT-race naar een verdienstelijke 19e positie. De eerstvolgende wedstrijd voor het Spaans Open staat voor 8 september gepland op het circuit van Albacete.