“130 leidt niet tot onduidelijkheid”


KNMV - 30 juli, 2013

De nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur heeft niet tot onduidelijkheid en meer boetes geleid. Dat schrijft staatssecretaris Teeven in antwoord op Kamervragen van de SP.

Volgens Teeven is het aantal overtredingen op wegen waar 130 gereden mag worden juist afgenomen. In de laatste vier maanden van 2012 waren er ruim 15.000 overtredingen op de 130 km zones. In de eerste maanden van 2013 daalde dit aantal naar ruim 12.000. Volgens Teeven laat de daling zien dat automobilisten goed weten hoe hard ze mogen rijden.
Meldpunt

Sinds september vorig jaar mag op sommige stukken snelweg in ons land 130 in plaats van 120 gereden worden.

Volgens de ANWB leidde de invoering tot onduidelijkheid. De organisatie startte een meldpunt waar duizenden meldingen binnenkwamen. Automobilisten klaagden over onduidelijke borden en verwarring over de wisselingen van snelheid op de weg.

‘Absurd hoge boetes’

De SP wilde onder meer van de staatssecretaris weten of het aantal boetes op dit stuk ook gestegen was. Het tegendeel is volgens Teeven het geval. Hij schrijft de opvatting “dat de nieuwe maximumsnelheid van 130 tot onduidelijkheid leidt” dan ook niet te delen.

De SP vroeg de staatssecretaris ook naar de hoogte van de boetes. Volgens de SP zijn de boetes soms absurd hoog in verhouding tot de aard van de overtreding. Teeven schrijft die mening niet te delen en geen aanleiding te zien het boetestelsel tegen het licht te houden.

Bron: NOS.